Температурни рекорди на двата полюса

08:00, 30 мар 22 / Любопитно 25 1790 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полюсите на Земята са подложени на едновременна невероятна екстремна топлина. Части от Антарктида са с около 40 градуса по-топли от средното, а районите на Арктика с повече от 30 градуса по-топли от средното, пише сайтът nauka.offnews.bg.

Метеорологичните станции в Антарктида разбиха рекордите в средата на месеца, когато в региона наближава есента. Станцията Конкордия (Concordia), която е на височината над 3200 метра, отчита -12.2 градуса по Целзий, което е около 36.5 градуса по-топло от средното (-48.7° C).

Най-екстремно покачване бележи още по-високата станция Восток, където температурата е -17.7° C при средна -53° C (разлика от 32.3° C), което бие рекорда си за всички времена с около 15 градуса по Целзий. Данните са врязък контраст с тези от миналата зима, където периодът април-октомври бе най-студеният в историята със статичестическа медиана от -62.9° С, което е разлика от около 45° С.

В Арктика пък бе с 50 градуса по-топло от средното и области около Северния полюс се приближават или са в точката на топене, която е наистина необичайно за средата на март, разказва глациологът от центъра Уолт Майер (Walt Meier).

Леден къс с размерите на Рим се срути в океана на Антарктида

Огромен къс антарктически лед, който би могъл да покрие площ с размерите на Ню Йорк или Рим, се срути в океана. Учените предупреждават, че макар да не очакват значителни въздействия в резултат на това събитие, топенето на леда в този иначе непокътнат от милиони години регион може да е предвестник на множество негативни неща.

Според сателитни снимки леденият шелф Конгер в Източна Антарктида е напълно изчезнал само за два дни – от 14 до 16 март. „Леденият шелф Гленцер Конгер вероятно е бил там от хиляди години и никога повече няма да бъде там“, казва известният познавач на древните ледове от Университета на Минесота Питър Неф, цитиран от БГНЕС. 

Антарктида е разделена на Източна и Западна Антарктида, като Трансантарктическата планинска верига разделя двете половини. В Западна Антарктида ледът е по-нестабилен, отколкото в източната, така че често се наблюдава топене на лед и срутване на леда. Източна Антарктида, обаче, е едно от най-студените и сухи места на планетата, затова срутването на огромните масиви там е нечувано. Това е първото подобно срутване на леда в океана в Източна Антарктида изобщо през човешката история.

Според учените ако ледниците в Източна Антарктида се стопят, те могат да бъдат причина за повишаване на морското равнище през следващите десетилетия, а това ще унищожи хиляди крайбрежни градове по целия свят.

Северният и Южният полюс досега не са се топили едновременно

„Това са противоположни сезони. Северният и Южният полюс не се е наблюдавало досега да се топят едновременно“коментира Майер пред Асошиейтед прес . „Това определено е необичайно явление и е доста впечатляващо“, добавя Майер.

Не е добър знак, когато видите, че се случват такива неща“, отбелязва метеорологът от Университета на Уисконсин Матю Лазара (Matthew Lazzara).

Изследователите твърдят, че случилото се в Антарктида вероятно е просто случайно метеорологично събитие, а не знак за изменението на климата. Но ако това се случи отново или многократно, тогава може да е нещо, което е притеснително и част от глобалното затопляне, смята изследователите.

Това, което прави затоплянето на Антарктика наистина странно, е, че южният континент не се затопля много, особено в сравнение с останалата част на земното кълбо

Това, което вероятно се е случило, е "голяма атмосферна река" с топъл и влажен въздух от Тихия океан на юг, обяснява Майер. А Арктика, която се затопля два до три пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо и се счита за уязвима към изменението на климата, топъл атлантически въздух идва на север от бреговете на Гренландия.

Възможността тези рекорди в Антарктида да бъдат повторени до края на март е нулева, тъй като. континентът бързо потъва в студения сезон. По това време на годината има само около 30 минути дневна светлина на денонощие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама