Жителите на Чернигов вече са без вода и ток

19:00, 27 мар 22 25 2038 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Населението на украинския град Чернигов е без водоснабдяване, топлоснабдяване и електроснабдяване. По информация на регионалната администрация газоснабдяването все още не е напълно прекъснато. Градската инфраструктура е била разрушена от непрекъснатите сражения, но в момента текат усилия за отстраняване на щетите.

Руски войски държат града под обсада. Чернигов е разположен на ключова пътна артерия, която свързва районите, граничещи с Русия и Беларус, с Киев, припомня БТА.

Кметът Владислав Атроженко каза, че градът е напълно опустошен от руските войски. По негови думи над 200 цивилни са убити през последните седмици и повече от половината от 285-те хиляди души, обитавали града до началото на войната, са го напуснали. Тази информация не е потвърдена от независим източник.

Киев обвини Москва, че отвежда насилствено украинци

В покрайнините на Лвов експлодираха поне четири ракети. Това е най-силният обстрел срещу западноукраинския град от началото на руската инвазия в Украйна, която тази неделя навлезе в 32-ия си ден.

Русия насилствено отвежда украинци „в неизвестна посока“ по „квази-хуманитарни коридори“, заяви вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук, според която по този начин може да са прехвърлени около 40 хил. украинци. Това не е съгласувано с украинските власти, каза вицепремиерът.

Очаквано, основната част гражданите не искат да се „спасяват“ на територията на агресора. Следователно руските войски насилствено отвеждат мирни граждани навътре към в окупираните територии или в самата Русия. Вече става дума за десетки преселени принудително по този начин украинци“, каза тя. По думите ѝ хората, отвеждани от Киевска област, може да са закарани в Беларус.

Anonymous към Путин: Ние сме в двореца ти!

Украйна плени модерна руска система за електронна война

Междувременно стана ясно, че украинските сили са пленили част от една от най-модерните системи за електронна война на Русия, която може да разкрие нейни военни тайни.

Командният модул „Красуха-4“ е бил намерен изоставен в покрайнините на Киев, частично повреден, но иначе непокътнат, съобщи лондонският вестник „Таймс“. Снимки на модула, публикувани в социалните медии, показват контейнера, в който се намира модулът, покрит с клони на дървета, вероятно при опит за прибързано маскиране от страна на отстъпващите руски сили.

Системата е способна да заглушава нискоорбитални спътници, безпилотни самолети и ракети, но се смята, че може да проследява и самолети на НАТО. Твърди се, че система „Красуха-4“ е била използвана срещу турските дронове Bayraktar TB2 в Сирия, като е нарушавала сигнала им за управление, което е довело до тяхното разбиване, според британския в. „Телеграф“.

Високо оценените заради ефективността си безпилотни самолети Bayraktar TB2 са сред използваните от украинските сили, използвани за унищожаване на руски танкове, бронирани машини и конвои от камиони. Иззетият апарат ще бъде изследван от западните шпионски агенции, съобщава „Телеграф“, като добавя, че вероятно ще бъде откаран до военновъздушната база Рамщайн на американските ВВС в Германия, преди да бъде транспортиран до САЩ.

Изследването на устройството може да разкрие тайните на неговото функциониране, което би помогнало на Украйна и западните съюзници да го обезвреждат на бойното поле, пише „Мediapool“.

„Всеки разговор с родителите ми е като за последно“

Завзет е Славутич, където живее персоналът на АЕЦ „Чернобил“

Руската армия е поела контрола и върху град Славутич, в който живее персоналът на атомната централа „Чернобил“, предаде „Франс прес“, като се позова на съобщение на местните власти. За кратко кметът на града Юрий Фомичев е бил задържан, което е предизвикало проукраински демонстрации. Той вече е на свобода, а вчера е взел участие в антируски протест, в който са участвали около 5000 души. Пред тях Фомичев увери, че руските военни скоро ще напуснат града.

Руските окупатори превзеха Славутич и окупираха общинската болница“, написа вчера в Telegram администрацията на киевска област, която включва и Славутич, град с 25 000 души население, намиращ се на 160 километра северно от столицата и построен след аварията в Чернобил през 1986 г.

Протестиращите в града разгърнаха огромно украинско знаме и се насочиха към болницата. Областната администрация публикува снимки на десетки хора, струпани около знамето на Украйна, които скандират „Слава на Украйна“. Според областите власти руските сили са стреляли във въздуха и са хвърлили шумозаглушителни гранати по тълпата.

Вечерта във Facebook кметът на града обяви, че най-малко трима души са починали, но не поясни при какви обстоятелства и кога е станало това. Той добави, че сред жертвите има и цивилни. „Ние защитавахме твърдо нашия град, но нашите сили бяха напълно неравностойни“, подчерта кметът.

Международната агенция за атомна енергия изрази в четвъртък безпокойство, след като е била информирана от украинските власти за бомбардировки по Славутич. Всичко това се случва няколко дни след като бе извършена първата ротация на служители, отговарящи за ежедневните дейности на обекта за радиоактивни отпадъци към централата Чернобил, която е под контрола на руските сили. В продължение на 4 седмици стотина украински техници трябваше да управляват ежедневните операции на място, без да бъдат сменени от техни колеги.

Байдън нарече Путин „касапин“

САЩ отпускат още 100 млн. долара помощ за Украйна

Вашингтон пък обяви допълнителни 100 милиона долара помощ за Украйна, предаде ДПА. Средствата ще са предназначени за министерството на вътрешните работи за укрепване на охраната по границите и за инвестиции в полицията, заяви американският Държавен департамент.

Парите могат да бъдат използвани за осигуряване на защитна екипировка, бронирани превозни средства, комуникационни технологии и медицински доставки.

Правителството на САЩ вече обеща на Украйна голяма хуманитарна и военна помощ. В началото на март Конгресът прие бюджета и отпусна общо 13,6 милиарда долара помощи на Украйна и за украинските бежанци. В допълнение Вашингтон вече обеща на Украйна военна помощ и оръжейни доставки на стойност 1.35 милиарда долара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама