Путин закова прозореца на Русия към Европа

16:26, 26 мар 22 / Политика 25 2113 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Путин няма печеливш ход. Колкото и да е навредил на Украйна и света, той е ощетил най-много своя собствен народ, заяви пред БНР социологът Андрей Райчев

Според него столетното усилие на Русия да бъде европейска страна вече е затворено, а това прави страната лесна жертва на Китай и на Иран.  Да допуснем, че руснаците окупират Украйна и я подчинят. Какво получаваме? Афганистан. Само че с огромен размер и то близо до нашата столица. Перманентен тероризъм. Да допуснем, че Украйна се раздели на две - това е моделът „Виетнам“. Тоест, само някакъв мир при някакви условия е изход, за да започне някаква нормализация. Путин няма печеливш ход, това е проблем. Да си представим, че той губи войната. Ще започне разпад на Русия. Разпадът на Русия, за разлика от разпада на Украйна, е много страшно нещо. Това са 6000 ядрени заряда, които ще попаднат кой знае в кого. Това е опасно за света истински“, посочи социологът.

100 дни по-късно: Какво се промени?

Руският поет Александър Пушкин е казал, че голямата историческа заслуга на Петър I е, че е отворил прозорец към Европа. Путин закова прозореца към Европа, отворен от Петър I. Заличи столетното усилие на Русия да бъде европейска страна. Така те стават лесна жертва за Китай“, заяви Райчев.

Социологът посочи, че „позицията на България спрямо войната в Украйна е ясна - не иска да е страна в конфликта, но е лоялна към НАТО и ЕС“.  „Това е правилната позиция, но управляващите са бутани непрекъснато отвътре, от десни свои критици, България да се изпъчи и да отиде на предна линия на сражението, което не е изгодно за страната, но е изгодно за тези критици. Тези хора са натегачи пред Запада, това им е произходът. Те искат да доложат на Запада, че който мисли, че картината не е черно-бяла, е агент на Путин. Това е чудовищна глупост. Това не е путинска пропаганда, а мнението на русофилска нация, каквато България е, и тя има по-сложно отношение към Русия... Свободата на словото се оказва агентурно. При Путин тече точно същото, само че в обратната посока“. 

Райчев допълни, че най-опасният процес за България е поляризацията - както при темата за Covid, така и при тази за Русия. „Политическите партии ще се възползват от това. Много неприятни партии ще оглавят двете страни и ще се хранят една друга. Защото няма БСП без СДС и СДС без БСП, както няма Мангъров без Мутафчийски и Мутафчийски без Мангъров. Мнозинството в средата ще пострада. Страданието ще бъде, че ще трябва да избира между две неща, които не иска. Затова мълчаливото мнозинство трябва да доминира. Биполярният модел е най-лошото нещо, което може да се случи на България, защото идват тежки времена, а единството на нацията е най-главното нещо“. 

Правителството харчи два пъти повече от това на Борисов

Според него правителството беше отговор на противоречията в България от последните две години.Състави се коалиция анти-ГЕРБ и анти-ДПС. Тропосаха ѝ се два проблема, които не са свързани с този произход. И двата проблема не са отшумели и тепърва ще видим резултата от тези тенденции. От този резултат зависи съдбата на хората, които сега са на власт. Войната и хаосът с енергията са тези два проблема“, каза той относно 100-е дни от управлението на четворната коалиция. Райчев прогнозира, че почти по всеки въпрос в нея ще има противоречия. Ако десните критикуваха Борисов, че непрекъснато харчеше, за да удължи политическото си време, това правителство харчи по две“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:13, 26 мар 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама