Русия обстрелва Лвов

20:15, 26 мар 22 25 2360 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руската армия е обстреляла с ракети района на западния украински град Лвов. Те са разрушили авиоремонтен завод до летището в града. Петима души са пострадали, съобщи председателят на областната военна админитрация Максим Козицкий в Telegram.

Лвов се намира на около 70 км разстояние от границата на Украйна с Полша, където бяха приютени над 2 млн. украински бежанци.

Байдън нарече Путин „касапин“

Франция, Гърция и Турция ще изведат оцелелите от Мариупол

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция ще оглави извънредна хуманитарна операция заедно с Турция и Гърция за евакуиране на оцелелите жители на на сринатия украински град Мариупол, който е под обсада от руски сили от три седмици.

„Колкото по-рано се проведе операцията, толкова по-добре. Тя трябва да бъде в координация с украинския президент Володимир Зеленски и украинските власти“, каза Макрон пред репортери след Европейския съвет. Той отбеляза още, че е в контакт с кмета на Мариупол.

Френският президент ще обсъди операцията в Мариупол с руския си колега Владимир Путин „в рамките на 48 до 72 часа“. „Надявам се да мога да ангажирам максимум заинтересовани страни в тази операция“, каза той.

Повече от 100 000 души остават блокирани в Мариупол, който е под почти непрекъсната бомбардировка от руски сили. „Този ​​град с повече от 400 000 жители днес има само 150 000, които живеят там в драматична обстановка“, подчерта Макрон, цитиран от „Сега“.

Киев се готви за нова руска атака

По-рано днес украинската армия обяви, че очаква голяма атака на руските войски срещу Киев, въпреки че настъплението им отдавна е спряло заради недостиг на храна и гориво, както и заради упоритата украинска съпротива, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според украинските разузнавателните данни за операцията срещу Киев се подготвят руски специални части в Дагестан, кавказка република в състава на Русия, съобщава Олександър Грузевич от генералния щаб на украинската армия.

„Всеки разговор с родителите ми е като за последно“

В последно време украинските войски успяха да си върнат няколко позиции и села в района на Киев. Украинския генщаб твърди, че Русия в момента прегрупира силите си, за да поднови настъплението си в Луганска и Донецка област.

Преди ден Русия обяви, че първата фаза на „военната операция“ в Украйна е приключила и фокусът на руската армия ще бъде върху „освобождението“ на Донбас.

Руски източници съобщиха, че двете страни се доближават до разбирателство по второстепенни въпроси на мирните преговори, но е постигнат ограничен напредък по ключовите въпроси. Информацията е на ръководителят на руската делегация Владимир Медински, цитиран от руската агенция „Интерфакс“.

„Преговорите се водят през цялата седмица, от понеделник до петък, във формат на видеоконференция, и ще продължат и утре“, цитира агенцията думите на съветника на руския президент Владимир Путин. По второстепенни въпроси позициите  се сближават. По основните политически въпроси обаче не напредваме“, каза той, цитиран от „Ройтерс“ и „Mediapool“.

Месец след началото на войната: Световните лидери подкрепиха Украйна

Медински допълни, че Русия се стреми към всеобхватно споразумение в преговорите с Украйна, обхващаща цял спектър от въпроси, без които е малко вероятно да се стигне до споразумение.

На този фон украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви във Facebook, че мирните преговори с Русия са трудни и отхвърли съобщенията, че е постигнат напредък по четири от шестте ключови въпроса. Информацията за напредък дойде от турския президент Реджеп Ердоган, който се опитва да играе ролята на посредник между двете страни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама