Българите, които се обявиха за „българския Навални“

14:40, 25 мар 22 25 1824 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„Аз съм българският Навални“. През последните години три пъти чухме такъв израз от трима различни български мъже.

Името на Алексей Навални стана символ на борбата с несправедливостта, диктатурата и беззаконието. Нещо като съвременния Робин Худ – атакуван заради това, че помага на хората. Той сам се прибра в родината си, въпреки че знаеше, че ще бъде арестуван и съден, защото знае, че истинската борба може да се случи само лице в лице срещу врага.

За разлика от истинския Навални обаче, родните му „двойници“ нито са обявявани от съда за терористи, нито са осъдени на затвор, нито са били отравяни с нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Нито са готови да се жертват в името на някого. Но това са дребни кахъри.

Първият Навални: Марешки

Точно на 14 февруари миналата година – т.нар. Ден на влюбените, в свое телевизионно интервю лидерът на „Воля“ Веселин Марешки се обяви първи за „българския Навални“. Конкретната му заявка да се приравни с руския опозиционер дойде след въпрос за мнението му относно Навални. Марешки отговори така: „Аз съм в същата позиция като Навални. Аз съм политик, който е атакуван заради политическите си виждания. Кой в България е Навални? Кого атакуват затова, че се явява в политиката и помага на хората“.

Предполагаме, че Марешки към онзи момент се е виждал като Навални заради присъдата му на първа инстанция за изнудване, с която той се превърна в първият действащ зам.-председател на Народното събрание, който работи с наказателна присъда.

Изглежда обаче, че Марешки обича да сравнява себе си с големи исторически личности, тъй като това не е първият път, в който го прави. Заради присъдата си той се сравни с двама носители на Нобеловата награда за мир - Лех Валенса и Нелсън Мандела, както и с първия президент на Чехия - Вацлав Хавел.

Вторият Навални: Стъки

Втори за „българския Навални“ се обяви председателят на федерацията ни по ММА Станислав Недков – Стъки. Това стана, след като през лятото миналата година той бе привикан на разпит в полицията броени дни след като заедно с група бойци нахлу в спортното министерство. Причината - искал да попита тогавашния министър Андрей Кузманов дали поддържа твърденията на тогавашния правителствен говорител Антон Кутев, че той е получавал милиони от програми. 

В основата на скандала с разпределянето на пари от спортното министерство всъщност стои журналистическо разследване. Според него са били разпределени пари към свързани помежду си НПО-та. Кузманов твърди, че конкурсът, разпределил 5 млн. лв., е съмнителен.

Самият Недков обаче отрече да е нахлувал където и да е, защото имал офис в същата сграда. Преди да се яви на разпит той заяви, че очаква да се превърне в „българския Навални“ и да бъде заключен. Причината според него е, че е бил поставен под репресия от служебното правителство.

В крайна сметка Стъки не можа да стане българския Навални. Той излезе от МВР свободен, след като даде обяснения.

Третият Навални: Борисов

За Навални №3 на България се самопровъзгласи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Това стана на първата пресконференция, в която участва, след като бе задържан от полицията за 24 часа в ареста. Тогава той се сравни с руския опозиционер и оприличи вътрешния министър Бойко Рашков на Владимир Путин.

Борисов препотвърди тезата си, че арестът му бил политически натиск, целящ да укрепи кабинета „Петков“ и да попречи на изпращането на оръжия за Украйна, каквото предложение ГЕРБ-СДС би подкрепил. „Не искам да си представям какво би станало, ако аз арестувам Станишев“, заяви той и припомни, че преди години свидетелства в полза на бившия лидер на БСП.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:19, 25 мар 22

видимо се нямате никаква идеа кой е Навални и колко е "борец за свобода". единствените му поддръжници са пикльовци на по 17-18г защото са най лесно манипулируеми. адекватните хора в Русия отдавна искаха да го видят в затвора. наемете си поне руско-говорящи в екипите, а не пишете глупости. Или така са ви инструктирали?

2 Анонимен 00:35, 26 мар 22

Тия тримата са толкова безлични, че чадъра на Навални не биха заслужили да носят,а камоли да се сравняват с него... Обикновени шопари, мислещи се за лъвове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама