Женските октоподи замерят досадните мъжки с предмети

19:30, 25 мар 22 / Любопитно 25 1400 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Учени са наблюдавали как октоподи се замерят с предмети в район на източния бряг на Австралия, а заливът, където са се разигравали баталните сцени, е наречен Октополис. 

Впоследствие се установило, че поведението е характерно предимно за женските. 

Заснети с подводни камери са над 100 случая на замеряне между октоподи (най-често се хвърлят черупки, но също топки от пясък и водорасли).

Октоподките използват интересна техника. Знайно е, че са безгръбначни, т.е. няма как да получат опора и съответното противодействие. Те не хвърлят директно предметите, а ги поднасят към сифона си и ги изстрелват с водна струя срещу натрапника.

Октоподите са сред най-интелигентните същества на Земята, и въпросната техника намира и друго приложение, освен прогонването на напористи ухажори. С нейна помощ повратливите женски почистват обиталището си от излишни предмети и остатъци от храна, съобщи БНР.

Понякога вследствие на атаката имало и странично засегнати, като риби и други октоподи. 

Интересно е, че замерените октоподи не отвръщали, но опитвали да избегнат хвърления предмет.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама