България връща за консултации посланика си от Москва

16:20, 24 мар 22 / Политика 25 1808 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България ще призове посланика си в Русия за консултации като отговор на острите и недипломатични изявления на руския посланик Елеонора Митрофанова, обяви премиерът Кирил Петков преди срещата на върха в Брюксел.

Правилата на дипломацията предполагат и реципрочното действие – връщане на Митрофанова в Русия.

Когато една държава извика обратно посланика си за консултации, би следвало другата страна да направи същото“, подчерта Петков.

Изказване на Митрофанова ядоса правителството

Вчера Елеонора Митрофанова обяви в официална позиция, че е „неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития“.

Аз мисля, че няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българите и българското правителство, подобно поведение е абсолютно недопустимо“, подчерта премиерът, цитиран от bTV. 

Никой посланик няма правото да говори от името на българския народ

Никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел във връзка с изказванията на руския посланик Елеонора Митрофанова.

По думите му връщането на българския посланик в София е логична реакция на българското правителство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама