БФС изключи десетки клубове, подкрепили Бербатов

19:40, 23 мар 22 / Спорт 25 1577 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българският футболен съюз изключи от редиците си аматьорските клубове, които на 18 март гласуваха Димитър Бербатов да бъде президент на централата. Това беше решено на заседание на Изпълнителния комитет. Новината беше съобщена на сайта на централата.

Михайлов със закана към Бербатов

Над 60 са изключените клубове от долните дивизии. Те присъстваха на конгреса миналия петък, на който Бербатов беше избран за президент с пълно единодушие.

Преди това от БФС обявиха, че избори за нов президент няма да има, тъй като все още не са вписани в Търговския регистър резултатите от провелия се през октомври 2021 г. конгрес, на който Борислав Михайлов беше избран за четвърти мандат. Причината е обжалване от страна на Бербатов и подкрепилите го тогава клубове. 

Бербатов направи свой конгрес и oсвободи Борислав Михайлов от БФС

Дисциплинарната комисия ще се занимава отделно с ЦСКА и другите професионални клубове, подкрепили бившия нападател на „Манчестър Юнайтед“. Комисията по етика и феърплей предлага индивидуални и отборни санкции, като техният характер не се посочва. 

Според неофициална информация, цитирана от bTV, се предвижда „червените“ да бъдат глобени с 15 000 лв., а изпълнителният директор Филип Филипов, който ги представяше в НДК, да бъде изключен завинаги от системата на футбола. 

Още над 40 други клуба също са изключени като членове на БФС, но поради други причини - навписване в регистъра на ММС, свързани лица в управлението и нарушение на различни разпоредби.

Бербатов: БФС се управлява сталинистки!

Последва светкавична реакция от страна на Димитър Бербатов. Във Facebook видео той изтъкна, че БФС няма право да взима решения преди съдът да се произнесе относно законността на конгреса, проведен на 18 март. 

Налагането на наказания, без да се гарантира правото на защита на обвинените, е в нарушение на Конституцията на България. Това си е направо сталинистки начин на управление. Налагането на различни наказания за едно и също провинение е явна дискриминация“, изтъкна голмайсторът. 

До този момент никой не е виждал решението на ИК на БФС за отмяна на конгреса на 18 март. То не съществува и не е изпращано до клубовете. При това положение клубовете бяха длъжни да се явят на конгреса на 18 март и то тези, които успяха в срок да издигнат делегати за самия конгрес. Аз и моят екип ще защитим наказаните клубове и лица с всички възможни законови средства. Ще подадем необходимите жалби, ще сезираме Министерството на спорта, ФИФА и УЕФА. Междувременно продължаваме всички съдебни процедури срещу сегашното ръководство на БФС, които са в ход“, посочи Бербатов, цитиран от bTV. 

По-рано през деня от ФИФА и УЕФА изразиха притеснение за ситуацията в българския футбол и посочиха, че ще търсят мнението на Министерството на младежта и спорта, докато следят под лупа казуса.

„Колкото до писмото от ФИФА и УЕФА - ФИФА и УЕФА не правят констатации и не взимат решения. Писмото им повтаря твърденията на БФС, което не е заключение. Нормално е двете организации да са обезпокоени от кашата, която ръководството на БФС забърка, като първо се опита да отмени, а после и да бламира провеждането на законен конгрес на 18 март. Неслучайно ФИФА и УЕФА искат становището на Министерството на спорта. То ще е ключово за крайното решение на ФИФА и УЕФА“, отбеляза Бербатов. 

Той подчерта, че очаква Министерството на спорта и министър Радостин Василев да вземат отношение по въпроса и веднъж завинаги това да приключи. Единственото, което всички искат, е честен и прозрачен конгрес, завърши бившият нападател.

Борислав Михайлов нямало да допусне разцепление

Президентът на БФС Борислав Михайлов пък обяви, че няма да допусне война във футбола, въпреки че срещу него през цялото време се водела такава, при това с всякакви средства, включително и противозаконни.

И от страна на БФС, и от лично моя страна, са направени огромен брой компромиси и реверанси както към клубове, така и към отделни личности – отново с единствената цел да бъдат спрени опитите за разединение, които биха били пагубни за футбола в България. Опити, водени от сляпото желание на една група хора да ръководи на всяка цена и дори да налага волята на малцинството над мнозинството, се посочва в позицията на Михайлов, публикувана във Facebook

Тези хора обаче не разбират функцията на Българския футболен съюз и на неговия президент – а именно, да потушава идеите за разцепление; особено онези, породени от користни цели. Миналия петък всички станахме свидетели на абсолютно нелегитимната и агресивна самоинициатива на тъй наречената опозиция. Видяхме публично погазване на Устава на БФС и на всички правила за етика и морал. Видяхме неглижиране на резултатите от Извънредния конгрес на 12 октомври 2021 г., проведен напълно прозрачно и според желания дневен ред на същите тези революционери“, изтъкна той. 

Вярвам, че с днешните си решения Българският футболен съюз отново демонстрира, че работи в полза на единението на българските клубове и показа пътя към по-доброто бъдеще на футбола ни“, подчерта Михайлов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама