Русия ще доставя газ на неприятелите само в рубли

19:00, 23 мар 22 / Свят 25 1967 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Русия отказва да приема от окачествените от нея страни като „неприятелски“ плащания за доставки на природен газ в чуждестранна валута, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството, цитиран от ТАСС.

„Реших в най-кратки срокове да приложа набор от мерки за прехвърляне на плащането - нека започнем с това - за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли“, посочи той.

Затова, обясни Путин, се планира Русия да се откаже от всички „компрометирани“ валути при такива плащания.

България предлага страните в ЕС да купуват газ заедно

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори. „Бих искал да подчертая, че Русия безусловно ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, както и с принципите на ценообразуване, определени в сключените по-рано договори“, каза той, съобщи БГНЕС.

Президентът добави, че чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции, след като Русия конвертира в рубли плащанията за газ от неприятелски страни. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

„Искам от правителството да предостави съответна директива на „Газпром“ да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции“, нареди Путин.

Не са застрашени доставките на газ за България

Малко по-късно министърът на енергетиката Александър Николов успокои, че страната ни няма да остане без газ. „Доставката на газ от Русия не е застрашена. Има финансов контрагент в България, който може да изпълни транзакцията и в рубли.
Очакваме всякакви действия, граничещи със странното. Проверяваме сценариите.
Конкретният сценарий вече е разгледан на ниво БЕХ и фактическа възможност за разплащане. Не подлежат на риск плащанията по съществуващия договор“, увери той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама