„Да, България“ официално се сдоби с вътрешна опозиция

10:43, 23 мар 22 / Политика 25 1361 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

„Да, България“ - една от партиите в състава на управляващата в коалиция „Демократична България“, официално се сдоби с вътрешна опозиция.

Учреден бе Клуб „9 декември“ (от деня на учредяването на самата партия), а мотивите – „дефицит на демократично общуване“, „незачитане на мнения“, „авторитарни управленски действия“.

Сред подписалите се под вътрешния учредителен акт има знакови имена на „Да, България“, като Мануела Малеева, един от хората, положили основите на партията и бившия депутат Калоян Янков. Знаково е и името на проф. Александър Кьосев. Учредителите на клуба са 90.

Това се случва малко след конгреса на партията, когато подалият оставка след изборния крах на „Демократична България“ Христо Иванов бе преизбран. Тогава и Малеева, и Янков отказаха да влязат в ръководството.

„В нашия клуб ни събра желанието за развитие и подобряване на партията, както и разочарованието от Националната конференция. Но то не беше родено тогава. Отдавна не одобряваме постепенно възцаряващия се дефицит на демократично общуване. С течение на времето той придоби различни измерения: незачитане на мнения, авторитарни управленски действия на членовете на ръководството, изолация и капсулиране на ръководството, от което последва едностранно и анонимно взимане на решения под различни предлози от централата на партията, без да се очаква и допуска инициативност от местните организации", почват подписалите се, съобщи Клуб Z.

„Да, България“ изключи Методи Лалов

Обвинения в авторитарност отправяше и бившият лидер на общинските съветници в Столичния общински съвет Методи Лалов, който бе изключен от партията впоследствие.

Темата със създаването на клуба коментира депутатът и член на Изпълнителния съвет Ивайло Мирчев. По думите му учредяването му било нещо нормално, както ДБ щяла да има такива клубове и на ИТ специалистите, на юристите и пр. „Абсолютно всякакви мнения са добре дошли, но нямаме навика през медиите да си ги решаваме тези неща“, бе лаконичен Мирчев.

Не вътрешна опозиция, а вътрешен ускорител

Клуб „9 декември“ не е вътрешна опозиция - нямаме разногласия с ръководството на „Да, България“ относно ценностната ориентация и приоритетите на партията. Имаме за цел да бъдем вътрешен ускорител на нейното развитие. Това каза за БТА Калоян Янков, един от основателите на политическата партия и на новосъздадения в рамките на формацията клуб.

Янков обясни, че клубът има за цел да насочи вниманието към вътрешнопартийното строителство и развитие. „Ние сме 5-годишна партия, която през последната година се яви три пъти на избори. Минахме през растеж, а след това и през спад – на последните избори загубихме 50% от гласовете си. И организационните проблеми като че ли останаха на заден план“, коментира той. 

Едно от направленията, в които „Девети декември“ възнамерява да работи, е засилване на структурите по места, за да може партията да се яви успешно на следващите избори, които, поне по план, са местни. Другото е интегрирането на експертиза и разширяване на фокусните теми. „В момента сме партия с две теми – правосъдие и електронно управление. Да, в тези сфери имаме министри, но трябва да увеличим темите, по които имаме водещи позиции“, смята той. 

Янков каза, че е споделял критиките си с ръководството, включително на  Националната конференция, след която с изненада установил, че много членове мислят като него. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:45, 23 мар 22

Айде бай-бай ДеБЕ!

2 Тити 16:13, 23 мар 22

ДБ ще е чао чао скоро хахахх Щом запонаха да се разцепват отвътре няма да им е много още съществуването хаххах

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама