Зеленски е готов да обсъди с Русия статута на Крим и Донбас

09:15, 22 мар 22 25 2143 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е готов да обсъди с Русия статута на Крим и на Донбас, след като украинската страна получи гаранции за сигурност.

Според него обаче всички компромиси, договорени с Русия за прекратяване на войната, ще трябва да бъдат гласувани от украинците на референдум, съобщи „Ройтерс“.

„Отговорът е много прост. Всички вече разбираме. Не сме приети (в НАТО – бел. ред.), защото се страхуват от Русия. Това е всичко. И трябва да се успокоим, да кажем: „Добре, други гаранции за сигурност“. Има държави от НАТО, които искат да бъдат гаранти за сигурност, които, за съжаление, не могат да ни дадат 100% членство в Алианса, но са готови да направят всичко, което Алиансът би трябвало да направи, ако бяхме негови членове. Това е нормален компромис“, посочи Зеленски.

По този начин, според него, въпросите за гарантиране на сигурността ще бъдат свързани с конституционни промени и промени в украинското законодателство.

„Народът ще трябва да се произнесе и да отговори на тази или онази форма на компромис. И какви ще бъдат те (компромисите) е предмет на нашите разговори и разбирателство между Украйна и Русия“, каза украинския президент в интервю, публикувано в „Суспилне“, цитирано от „Мediapool“.

Зеленски отбеляза, че въпросите, които може да бъдат повдигнати на евентуален референдум, биха могли да засягат територии, окупирани от руските сили, включително Крим, или гаранциите за сигурност, предлагани на Украйна от държави в замяна на членство в НАТО.

„Обясних на всички преговарящи групи: когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние нямаме къде да ходим, ще стигнем до референдум. Хората ще трябва да кажат и да отговорят на определени формати на компромис. И какви ще бъдат те. Това е въпрос на нашия разговор и разбирателство между Украйна и Русия, изтъкна той.

Украинският лидер обаче бе категоричен, че никога няма да приеме ултиматуми от Русия Киев и градове като Мариупол и Харков да приемат под руска окупация.

По-рано той настоя за необходимостта „среща под каквато и да е форма“ с руския му колега Владимир Путин, за да „спрат войната“. „Вярвам, че без тази среща е невъзможно да се разбере напълно на какво са готови руснаците, за да спрат войната“, посочи Зеленски в интервю за украинска регионална медия.

Украинските сили са си върнали Макаров

Украинските военни съобщиха, че нейните сили са си върнали град Макаров, разположен на 60 км западно от столицата Киев.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че силите на страната му успяват да задържат руските части на разстояние. В ново видеосъобщение той каза, че докато руснаците се опитват „бавно“ да напредват, усилията им досега са били отблъснати, а силите им „ограничени“. 

По думите му още един руски самолет е бил свален от украинските сили в района на Харков. Говорейки за руските пилоти на военни самолети, той отбеляза: Нашите военни вече са свалили толкова много руски самолети и хеликоптери, което ни кара да се чудим какво имат тези хора вместо мозък. И там ли имат празнина? Те определено имат празнина вместо сърце. Вместо душа. Вместо всичко, което прави хората - хора. Денят беше изпълнен с трудни събития и трудни решения. Но това беше още един ден, който ни приближава до нашата победа, до мира за нашата страна“.

Европейските лидери да прекратят всички търговски отношения с Русия

Зеленски призова европейските лидери да прекратят всички търговски отношения с Русия. „Европа има сила, по-мощна от всяка ракета. Без търговия с вашите банки и компании Русия няма да има средства за тази война“, подчерта държавният глава, цитиран от БНР. 

Комендантски час в Киев

Междувременно заради обстрела срещу украинската столица, в Киев от снощи е в сила комендантски час чак до сряда сутринта. Руското министерство на отбраната твърди, че киевският търговски център, при бомбардировката на който загинаха 8 души, е бил превърнат в склад за ракети.

През последните няколко дни Русия твърди, че е изстреляла хиперзвукови ракети, за първи път в битка, по цели в Западна Украйна. Руските власти твърдят, че ракетата - известна като „Кинжал“ - може да поразява цели на разстояние до 2000 км със скорост над 6000 км/ч.

Мариупол е изравнен почти със земята

В Мариупол, който е обсаден от руски войски от седмици, повече от 80 процента от инфраструктурата е повредена или разрушена. Според ООН хуманитарната ситуация там е „изключително сериозна“ с „критична и потенциално животозастрашаваща липса на храна, вода и лекарства“.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел нарече „това, което се случва в Мариупол, сериозно военно престъпление“.

По данни на вицепремиера Ирина Верещук общо 8 057 граждани са били евакуирани в безопасност през седем коридора за евакуация вчера. Сред тях са само 3 007 души от Мариупол.

Нов опит за атентат срещу Володимир Зеленски

В същото време украинските служби, цитирани от агенция Униан“, твърдят, че са предотвратили нов опит за атентат срещу Володимир Зеленски. Те посочват, че група руски диверсанти, водени от агент на тайните служби, са били арестувани в Ужгород, който се намира в граничния триъгълник между Украйна, Словакия и Унгария.

В допълнение към атаката срещу Зеленски в Киев, поръчката към тези хора е включвала и извършването на поредица от саботажни действия в правителствения район и в други части на Украйна. Информацията не може да бъде проверена независимо, пише „Шпигел“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:38, 22 мар 22

Как може да си избереш за президент артист. Освен на Путин трябва да се провери и психическото състояние и на Зеленски. Толкова неадекватен човек. А военните действия на Украйна въобще не се ръководят от военен щаб. Такъв хаос. Горките украинци!

2 Защо НАТО излъга Русия?! 15:08, 22 мар 22

Защо НАТО не се разпадна, след като прекрати ха Варшавския договор? Защо Америка направи преврат в Украйна? Защо Запада прави от Украйна плацдарм? Какво търси синът на Байдън в Украйна? Защо направиха от БАНДЕРА нац. герой, а Зеленски издига лозунга му? Защо убиха стотици в Донбас, българи също и българина в Одеса? Не оправдаваме войната,жал ни е за бежанците и жертвите, но главният виновник тук е Америка и Нато.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама