Полицията блокира зърнена база в Бургаско

15:55, 18 мар 22 25 2733 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Инспектори от „Фискален контрол“ на НАП разкриха над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнена база в бургаското с. Камено. Контролните действия са извършени съвместно със служители от Министерство на земеделието и храните и МВР, съобщиха от приходната агенция. 

„Готвят се истерии с цените на брашното и захарта“

Проверката в базата в с. Камено е част от продължаващата от началото на март кампания на НАП, която цели да гарантира спазването на всички законови изисквания, регламентиращи доставките и търговията със зърно, олио, брашно, захар и др. До нея се стигна, след като цените на тези продукти скочиха рязко в редица хранителни вериги. 

А за да не се стигне до изчерпване на количествата, правителството обяви, че ще изкупи 1.1 млн. тона зърно, за да се гарантира, че ще има достатъчно запаси до реколта 2023 г. От своя страна зърнопроизводители и търговци на едро се оплакаха, че държавата възпрепятства износа.

Имаме зърно за следващите 2 години, успокоиха властите

Откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата, собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите.  

„Служителите от звеното за фискален контрол осъществяват непрекъснато наблюдение и анализ на доставките и търговията със зърно, олио и други хранителни продукти. Търговците и производителите трябва да са наясно, че ние имаме информация и няма да допуснем заобикаляне на данъчните изисквания. Благодаря на колегите за ежедневните усилия и добре свършената работа“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов. 

По-рано от bTV съобщиха, че полицията е блокирала зърнобазата в каменското село Свобода. Униформените не се позволявали да се товари зърно, въпреки че кораб е чакал на пристанището в Бургас. Адвокат на фирмата пък изтъкна, че се плащат неустойки за кораба, въпреки че няма официална заповед за забрана за износ на зърно. 

Акцията е започнала в полунощ. 60 камиона са били блокирани, като товаренето на кораб с 45 000 тона зърно за Испания е започнало още в понеделник. Собственикът на зърнобазата Артур Акопян твърди, че вече са били натоварени близо 20 000 т, когато е започнала проверката. Той нарече акцията „политически произвол и беззаконие“.

Акопян е подал жалба в Окръжната прокуратура. Проверката е съвместна на НАП и Областна дирекция „Земеделие“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама