Борбата на пресечения феминизъм

19:00, 17 мар 22 / Политкаст 25 1707 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

През комунистическата ера е имало редица жени-активистки, които са се борили активно за правата на жените. Благодарение на техните усилия днес имаме придобивки като правото на майчинство, достъпът до детски градини и ясли, които отменят жената в част от домакинския труд, който трябва да прилага. Също така се подобрява и достъпа до образование, в резултат на което имаме и много жени в математически, физически и химически специалности. В днешно време проблемът не е в обществени нрави, които са наследство от комунизма, а нарастващата вълна на консервативни и крайно десни движения, които атакуват правата на жените и на куиър хората. Това е нещо, което наблюдаваме в глобален мащаб. Това заяви Доротея Стефанова от „Феминистки мобилизации“.

„Феминистки мобилизации“ се позиционира в ляво на политическия спектър. Стремим се към феминизъм, който да обхваща както социалните, така и икономическите права на жените. Свързваме се и с тези активистки, които се борят за признаване правото на домашен труд на жените. Свързваме се и с т. нар. интерсекционален или пресечен феминизъм, който разглежда различните линии на потисничество – икономическо, класово, расово, полово и сексуално – всички те са неотменна част от борбата с патриархата. Искаме да адресираме правата на работещите жени, на ромските жени, на бежанките и на ЛГБТИ хората в България. Опитваме се да работим всеобхватно.

Няма как да говорим за обществено добруване, ако има членове от обществото ни, които са изключени, не получават същото третиране и не са равни с всички останали. В този смисъл борбата за женски права е неотменна част от борбата за по-добро общество и свят.

Част от каузите на ЛГБТИ общността и на женското движение се припокриват, те се борят с различни патриархални нагласи и са исторически свързани, няма как да ги отделим напълно. Някои консервативни женски групи се опитват да правят разделение между двете каузи, но според мен това е неоснователно, делението не ни носи дивиденти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама