Украйна легализира криптовалутите

14:02, 17 мар 22 25 1457 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Вoлoдимир Зеленски одобри закон, който ефективно легализира сектора на криптовалутите в страната.

Решението идва, след като Украйна получи дарения на криптовалута на стойност десетки милиони долари, които се надяват да помогнат на военните усилия на страната срещу Русия, съобщи bTV, цитирайки „The Verge“.

Рублата вече не струва и 1 стотинка

Законопроектът, подписан от Зеленски, беше одобрен от украинския парламент миналия месец и „създава условия за стартиране на легален пазар за виртуални активи в Украйна“. Той позволява на украинските банки да откриват сметки на крипто фирми, като назначава Националната банка на Украйна и Националната комисия по ценни книжа и фондови пазари за финансови надзорни органи за сектора. Това означава, че крипто борсите и компаниите, които обработват други виртуални активи, ще трябва да се регистрират в правителството. Държавата казва, че ще защити криптовалутите на гражданите със същата правна сила като нейната национална валута - гривната.

Законът ще „изведе криптосектора от сянка“, каза вицепремиерът на Украйна и министър на цифровата трансформация Михайло Федоров. „С началото на войната криптовалутите се превърнаха в мощен инструмент за привличане на допълнително финансиране за подкрепа на въоръжените сили на Украйна“, каза още Федоров.

За повече от три седмици на война криптофондът на Украйна е събрал повече 54 милиона долара в криптовалути. Според други издания, сред които Coin Desk, правителството е получило близо 100 милиона долара в крипто дарения

Криптовалутата играе важна роля във войната между Русия и Украйна. Освен че е основен канал за дарения за Украйна, той се разглежда като възможен „спасителен пояс“ за руснаците, засегнати от финансови санкции.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама