Беларус арестува редактор на руската Wikipedia

14:03, 14 мар 22 25 1556 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Беларуските власти арестуваха Марк Бернщайн, един от основните редактори на Wikipedia в страната, съобщиха официозните канали на Telegram в Беларус, цитирани от „Площад Славейков“. Публикувано е и видео от ареста, достъпно само за абонати и затворено за достъп от външния свят, твърди опозиционният сайт „Зеркало“. 

Бернщайн, който е от беларуски произход, но е сред топ 50 редактори на руската Wikipedia, е обвинен в антируска пропаганда. „Този човек разпространява фейк антируски материали“, се казва в официалното съобщение за ареста му.

„Ако Путин успее в Украйна, ще си спомни, че България е също брат“

Бернщайн е публикувал поправки в статията на Wikipedia за нападението на Русия над Украйна. Затова на 10 март руският пропаганден Telegram канал „Мракоборец“ е пуснал личните му данни и е обвинил Бернщайн в нарушение на новия руски „закон за фейковете“. Този закон предвижда до 15 години лишаване от свобода за „разпространение на дезинформация за действията на армията или правителството на Руската федерация в Украйна“.

Въпреки ареста на Бернщайн обаче руската версия на статията за войната в Украйна все още отразява обективно ситуацията, като използва истинската терминология и факти, а не наложените от руските власти.

50% от руснаците искат страната им да изгради нова империя

В дневника на дейността на предполагаемото потребителско име на Бърнщайн в Wikipedia може да се види, че той е направил над 200 000 редакции на статии в руската Wikipedia, уточнява „Зеркало“. В момента акаунтът му е описан като „блокиран за неопределено време“.

В руския канал на Wikipedia в Telegram потребителите в Беларус и Русия бяха посъветвани да скрият личните си данни и да редактират статии за войната само от други акаунти.

Преди седмица Роскомнадзор, технологичната и комуникационна агенция на Руската федерация, заплаши да блокира Wikipedia заради рускоезичната страница за сегашната инвазия в Украйна.

Facebook и Instagram разрешават призивите за смърт на Путин и Лукашенко

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама