„Ако Путин успее в Украйна, ще си спомни, че България е също брат“

11:39, 14 мар 22 25 2504 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Това, което наблюдаваме сега от гледна точка на макроисторията, е последната глава от историята на Руската федерация, заяви един от най-известните съвременни руски писатели и авторитетни интелектуалци Борис Акунин в интервю за bTV

Според него държавата, създадена през 1991 г. с падането на Съветската империя, е обречена да се разпадне в съвсем близко бъдеще. А причината той вижда в това, че руският президент Владимир Путин мисли, че унищожава украинската държава, но всъщност той унищожава руската държава. „На мен няма да ми липсва тази държава, наречена Руска федерация. Аз помня как през август на 1991 г. колко славно започна животът на тази държава. Бях сред тези хора, които бяха около Белия дом, руския Бял дом, този жив щит. Спомням си как ходехме по улиците с трицветното ни знаме. И сега всичко е компрометирано. Руският трикольор е опетнен. Така че новата Русия, която ще се появи в крайна сметка, ще трябва да промени името си, флага си, държавните си символи, всичко“, изтъкна той. 

„Путин трябва да спре да ни петни“: Един млад руснак за войната...

Заради защитата му за Алексей Навални и позицията му срещу войната в Крим става известен като един от най-значимите дисиденти срещу режима на Путин. От негов любим автор се превръща в един от най-големите му противници. От 2014 г. живее в Лондон. A преди дни, заедно с други двама световноизвестни руснаци - балетистът Михаил Баришников и икономистът Сергей Гуриев, създадоха платформа, която призовава руснаци да даряват в помощ на Украйна. 

Акунин твърди, че картината, която се рисува пред руското общество, е абсолютна измислица. „Една измамна фасада. И най-ужасното нещо е, че диктаторът вярва на тази картина. Той създаде много специфичен феномен, след като пое контрола над телевизионните канали. Направи ги основно оръжие на пропагандата. Каза им каква картина за света да създадат. И накрая той самият започна да вярва на тази картина. Всички казват, че е бил напълно сигурен, че в момента, когато руските войски започнат да влизат в Украйна, потиснатите украинци ще посрещнат освободителите си с цветя. Има доказателства, че той искрено е вярвал в това. Но не знам в какво вярва в момента, защото човекът очевидно дори не използва интернет. Той просто чете докладите, които му дават хора, които се страхуват от него“, казва писателят.

По думите му много от руснаците доскоро не са се интересували от политика, но този вид променена реалност ще ги накара да разсъждават повече върху случващото се. 

„Спомням си Съветския съюз. Спомням си това така наречено вътрешно единство между хората и партията. Мисля, че сте имали нещо подобно в България. И как всичко това започна да се свива и разпада. Щом рафтовете на магазините започнаха да се изпразват, изведнъж всички започнаха да се интересуват от политика. Това ще се случи и в Русия сега“, изтъкна Борис Акунин. 

Писателят отбелязва, че протестите по улицата засега трябва да бъдат спрени в Русия, защото преди мнозинството да се събуди и прозре ситуацията това просто помага на режима да изолира активистите. Това, което според мен трябва да се прави в момента и което правя по всички възможни социални канали, е да разговарям и да убеждавам. И това, което ще се случи е, че всички хора ще започнат да говорят - в транспорта, по опашките, че се случва нещо нередно, нещо грешно, че не искат война. И тогава ще дойде времето да се излезе на улицата. Не е сега момента за това“. 

Според него всяко движение към свобода в Русия се връща или завършва с диктатура, не заради националния манталитет, а заради универсален закон. Руската държава е изградена по такъв начин, че демокрацията не е възможна. Това е огромна империя, която е напълно централизирана и, за да съхрани силата на държавата, трябва да е абсолютна. Не може да има разделение на властите. Всичко трябва да се контролира от центъра. И това не позволява никакви маневри за свободата. Защото, щом тази система започне да се децентрализира, се появява сепаратизмът, на което станахме свидетели през годините. И започват локални войни. Така че, за да се запази целостта, те трябва да използват сила. За да използват сила, те трябва да потиснат свободата на словото. Не може да има законност. Може да има само едно правило и истина, и това отново, и отново, и отново, и отново ни връща към тази матрица“.

Акунин смята, че за да стане Русия демократична, свободна държава, тя трябва да бъде напълно променена от основата си. „Тя трябва да стане истинска федерация или дори конфедерация. Това трябва да е страна, нещо като „Съединени руски щати“ и всеки щат трябва да решава своята съдба. Така че мога лесно да си представя нова Русия, където да кажем Москва, Санкт Петербург, тази европейска част, ще има едно ниво на демокрация. А да кажем, други райони, биха имали друга форма на демокрация, а трети ще използват собствените си традиции, манталитет. Не може да се диктуват от Москва правилата за цялата страна. (...) И, разбира се, разбира се, „лъвският пай“ от бюджета, от данъците на хората, трябва да остане там, на местно ниво. Не трябва да се събира в Москва, както е в момента. Веднага щом това се случи, ще видим, че Русия, поне европейската ѝ част, ще се превърне напълно в европейска и демократична държава, изтъква той, като отбеляза, че според него със сигурност ще има революция, защото страна, която не може да бъде променена чрез избори, а разбира се свободни избори в Русия са невъзможни, има само един начин да промени системата. Нищо друго няма да я промени.

По думите му страните от бившия Източен блок са изплашени от войната в Украйна. „След много кратко време, ако Путин успее в Украйна, той внезапно ще си спомни, че България е също брат. Ще се запита - не бяхме ли заедно? Защо не можем да бъдем отново заедно? Вижте, той е като тумор“.

50% от руснаците искат страната им да изгради нова империя

Писателят обаче посочва, че именно хората ще платят цената за грешките, които са допуснали политиците. Той обаче е на мнение, че затова и те самите носят вина. „Има вина. И мисля, че всички я чувстваме сега. И аз я изпитвам, защото то се е случило през моя живот. Аз съм един от многото, които не спряха диктатурата. Опитвах се. Опитах, но не го направих достатъчно убедително. Ние се провалихме. Позволихме на нашата страна да се плъзне към диктатура и да се превърне в заплаха за света като цяло, защото това, което този човек прави, всъщност е да заплашва целия свят с ядрена война“, подчерта Акунин, който все пак заяви, че е убеден, че Русия ще се възроди. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама