„Това е тероризъм“: Руски войници отвлякоха кмета на Мелитопол

18:44, 12 мар 22 25 2701 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кметът на окупирания от Русия южен украински град Мелитопол е бил отведен от руски войници, съобщиха представители на украинските власти.

„Група от 10 окупатори отвлече кмета на Мелитопол“, съобщи официалният акаунт на Върховната рада в Twitter, предаде Франс прес. От украинския парламент уточниха, че Иван Фьодоров е бил отведен, защото „отказваше да сътрудничи с врага“.

Кметът на Мелитопол бил задържан в кризисния център в града в Запорожка област, където се занимавал със снабдителни проблеми, съобщи още Върховната рада, цитирана от bTV. Отвличането му е заснето от камери за видеонаблюдение, които са широко разпространени в социалните мрежи.

 

„Генералната прокуратура“ на провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна Луганска народна република съобщи, че е завела наказателно дело срещу Фьодоров по подозрения, че е „оказвал финансова и друга помощ“ на украинската националистическа организация „Десен сектор“ за „извършването на терористични престъпления срещу мирните жители на Донбас“, предаде ТАСС. „Десен сектор" е организация, която е забранена в Русия и сепаратистките републики в Украйна.

Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол

Украинският президент Владимир Зеленски заяви на пресконференция в Киев, че Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. 

Задържането на кмета на Мелитопол е престъпление срещу демокрацията. Те убиха един кмет и сега заловиха друг. Това означава, че всички кметове, независимо в кои градове влизат руските сили, ако не потвърдят сътрудничеството си, биват убити“, твърди Зеленски.

Това е обикновен тероризъм. Човешко същество е заловенo. Те не се срамуват от това видео. Вземат го и го довеждат в мазе и го измъчват и след това го убиват“, твърди Зеленски. Той казва, че германските и френските лидери трябва „да се свържат с Путин, за да освободят кмета“. По-рано бе съобщено, че няколкостотин жители на града са протестирали с искането за освобождаването на кмета.

Зеленски твърди още, че около 500-600 руски войници са се предали на украинските сили в петък. Би Би Си не може да провери това твърдение. По-рано Зеленски предупреди руските войски, че „не е възможно да се заемат главите и умовете“ на хората и окупацията на градове ще бъде само „временна, а не завинаги“.

Зеленски разкри още, че около 1300 украински войници са били убити през първите 17 дни от руската инвазия. Това е цифра, която BBC не може да провери независимо. Западни източници изчислиха в петък, че около 6000 руски войници също са били убити през този период.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Укропитек 07:06, 13 мар 22

Русия е освободител.
Украинците и Зеления педальон са капут.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама