Експлозия с дрон и в Загреб

14:53, 11 мар 22 / Свят 25 1916 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тази нощ в Хърватия е паднал дрон съветско производство, като все още не е ясно дали е ползван от украински или от руски сили. Дронът е предизвикал силна експлозия, при която няма пострадали. Апаратът е дошъл от въздушното пространство на Унгария, а там е влязъл от Румъния, съобщи хърватският премиер Андрей Пленкович във Версай, където е за срещата на ръководителите на държавите членки на ЕС.

Безпилотен военен апарат навлезе във въздушното пространство на Хърватия от съседна Унгария със скорост 700 км/ч и на височина 1300 м“, се казва в официално съобщение на Националния съвет за сигурност на Хърватия, който заседава заради инцидента.

Руските сили напредват към Киев

Смята се, че дронът идва от Украйна, тъй като според военни експерти този тип апарати се използва в момента само от там. Предполага се, че става дума за съветска разработка на разузнавателен дрон Tu-141 „Стриж“.

По случая започва разследване, като ще бъде уведомена и НАТО. Инцидентът означава, че дронът е прелетял поне 560 км, без да бъде засечен от въздушната отбрана на Хърватия и Унгария, които са членки на Алианса. Инцидентът се третира като грешка, като Хърватия не се счита за негова цел.

Кметът на Загреб Томислав Томашевич съобщи, че парчета от дрона са пръснати на няколко места. „За щастие, няма пострадали. Извадихме голям късмет, става дума за сравнително голям апарат. Невероятно е, че никой не пострада“, допълни той, цитиран от „Сега“, които се позовават на „ABC Нюз“. От полицията обясниха, че са получили сигнал за експлозията в покрайнините на столицата от местни граждани. На мястото открили голям кратер и два парашута. От взрива са пострадали паркирани наблизо коли.

Военен експерт твърди пред РИА Новости, че дронът е съветско производство. „Стриж“ е изстрелян от Западна Украйна, може да прелети 1000 км. „Вероятно става дума за грешка в полетното задание, тъй като дронът е стар. Става дума за човешка грешка. Заданието се въвежда още на земята, ръчно. „Стриж“ няма възможност за корекция на полета с GPS“, обяснява експертът.

Без напредък по преговорите на срещата на външните министри

„След 23:00 ч. местно време полицейското управление в Загреб получи няколко сигнала от граждани, че е усетена експлозия, която е била предшествана от падащ предмет“, заявиха от министерството. 

Районът е отцепен и в момента там работят експерти. Полицията призова медиите да не разпространяват непроверена информация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама