Путин праща в Украйна наемници от Сирия

16:45, 11 мар 22 25 1710 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия наема „убийци“ от Сирия, за да се бият в Украйна, след като Москва обяви, че на бойци от разкъсваната от война страна ще бъде позволено да се присъединят към нейните сили.

„Това е война с много упорит враг... който е решил да използва наемници срещу нашите граждани. Убийци от Сирия - страна, в която всичко е унищожено... както правят тук с нас“, каза той във видеообръщение в Telegram, предаде БГНЕС.

В изказването си Зеленски призова ЕС „да направи повече“ за неговата изпаднала в беда страна, ден след като лидерите на ЕС попариха надеждите ѝ за бързо присъединяване към блока. „Решенията на политиците трябва да съвпадат с настроенията на техните народи“.

Все по-близо до Киев 

Руските сили са се приближили с 5 км по-близо до Киев през последните 24 часа, заяви висш представител на Пентагона. Сателитни снимки на руски конвой близо до Киев показват, че силите на Русия се преразпределят в близките райони, което потенциално сигнализира за подновяване на натиска към украинската столица.

Международният комитет на Червения кръст предупреждава, че запасите от храна и вода в обсадения Мариупол са опасно намалели.

Без напредък по преговорите на срещата на външните министри

Тази сутрин беше съобщено за взривове в градове от противоположните страни Украйна. Местни медии съобщават за експлозии в Луцк на северозапад, както и в Днипро - вътрешен град, разположен на река Днепър и основна крепост в централната част на Източна Украйна.

Три са въздушните удари, нанесени рано тази сутрин в Днипро, предаде „Ройтерс“. По данни на държавните служби за Спешна помощ има един убит и един ранен човек. Ударите са били в райони близо до детска градина и жилищен блок. В град Луцк ударът е бил насочен към летище, съобщава BBC, позовавайки се на информация от местни жители в района, която беше потвърдена и от кмета на града. Има също сведения, че е била ударена и фабрика в града, където могат да бъдат ремонтирани двигатели на определени изтребители.

Нито един от тези градове досега не е бил подлаган на директен обстрел, отбелязват медиите и уточняват, че сирените за въздушно нападение са прозвучали в няколко града в Украйна преди експлозиите.

Путин: Русия ще реши спокойно проблемите със санкциите

Руските военни са обстрелвали Института по физика и технологии в Харков, в който има експериментален ядрен реактор.

Според съобщение в Тwitter на украинския парламент боевете в района не спират. Руските части са изгонени от град Николаев и продължават да бъдат изтласквани от града, съобщи ръководителят на областната администрация Виталий Ким, пише БНР.

В поредното си видеообръщение тази нощ украинският президент Зеленски съобщи, че украинските власти са успели да евакуират почти 40 хиляди души през вчерашния ден от редица градове на страната. По думите му успешно са били доставени и хуманитарни помощи - стотици тонове продукти и медикаменти. Зеленски също така определи появилите се в руски медии съобщения за разработка на оръжия за масово поразяване в Украйна като фалшиви новини.

„Обвиняват нас, че уж разработваме биологично оръжие и готвим химическа атака, това ме тревожи, тъй като ние многократно сме се убеждавали – ако искаш да знаеш какви са плановете на Русия, виж в какво тя обвинява другите“, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама