Колко души биха могли да укрият бомбоубежищата у нас? 

11:48, 11 мар 22 25 1486 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние в момента. Текат интензивни проверки и указанията са тази бройка да се увеличава. Това каза директорът на пожарната главен комисар Николай Николов, след като показа един от обектите в София, който осигурява защитата при биологическа, химическа и радиационна авария, което е най-високата степен на защита. 

Той увери, че веднъж на всеки две седмици ще се прави актуализация на регистъра на укритията. Николов уточни обаче, че във всеки вход на жилищна сграда, строена след 60-те години, има укритие. Това са хиляди укрития, които могат да бъдат използвани от гражданите. Комисарят препоръча на собствениците на сградите да почистят входовете им, за да имат достъп. В нашите градове всеки един сутерен, подземен етаж може да бъде използван за такива цели. 734 са подобните обекти в цялата страна - те са разделени като собственост на три - държавна, частна и общинска. Тук не се включват мазета, сутерени и други противорадиационни укрития в жилищни сгради и училища“, посочи той, като подчерта, че подобни укрития има в почти всички училища и близо до детски градини. По думите му много укрития собственост на частни фирми и общински фирми се поддържат много добре.

Николов отбеляза, че трябва да се разпишат нови норми за укритията, защото повечето са строени по т.нар. „съветски норми, които вече не съществуват. „Трябва да вземем решение дали държавата ще инвестира в това нещо, дали ще ги даде на общините, дали ще се използват за фитнес зали, за кафенета“, каза още началникът на пожарната, като отбеляза, че за последните 10 години едва 2 млн. лева са отпуснатите средства за поддръжка.

В София нещата са по-добре заради наличието на метрото, където могат да се укрият до 900 000 души, изтъкна Николов, цитиран от БНТ. Според него обаче, в положение на война населението се евакуира. Той подчерта, че за това няма опасност. И уточни, че проверките на бомбоубежищата се правят всяка година по два пъти. Тази година проверките съвпадат със ситуацията в Украйна.

Припомняме, че вчера от пожарната публикуваха списък на колективните средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. Предоставена бе и информация за тяхното местонахождение.

Списъка на укритията можете да видите тук.

Преди седмица стана ясно, че всички те ще бъдат включени в електронен регистър. Разработва се и ново мобилно приложение за сигнализиране за различни видове опасности, като пътнотранспортни произшествия или наводнения.

Проверяваме по интернет кое е най-близкото бомбоубежище

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама