Изкуствен интелект ще разчита древногръцки надписи с 72% точност

20:20, 10 мар 22 / Любопитно 25 1289 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Алгоритъм за изкуствен интелект, разработен като част от сътрудничеството между историци и базираната в Обединеното кралство фирма за изкуствен интелект DeepMind, може да помогне за възстановяването на древногръцки текстове със 72% точност. Съвременната технология дори ще може да разчете с точност до няколко десетки години кога е създаден надписът.

„Надписите предоставят доказателства за мисълта, езика, обществото и историята на миналите цивилизации“, казва Теа Сомершилд от университета Ca’ Foscari във Венеция, Италия. „Но повечето оцелели надписи са били повредени през вековете, така че текстовете им сега са фрагментарни или нечетливи. Голяма част от тях са обект на иманяри и незаконен трафик".

Когато възстановяват древни текстове, историците обикновено преследват три основни цели: възстановяване на текста, и установяване на точното място на написване, както и конкретната му дата. За целта те търсят отличителни черти и модели в стила на писане и ги сравняват с тези на древни текстове, които вече са намерени и датирани.

Изкуственият интелект, създаден от експертите, е наречен Итака - на гръцкия остров, за когото легендата гласи, че е дом на легендарния Одисей.

За да обучи „Итака“, екипът използва около 60 000 древногръцки текста от цялото Средиземноморие, които вече са добре проучени и се знае, че са написани между 700 г. пр. н. е. и 500 г. сл. Хр. Екипът използва и набор от данни от близо 8000 надписа – отново, вече добре проучени и разбрани – за да тества представянето на Итака самостоятелно или в комбинация с двама древни историци, пише БГНЕС.

Напълно сам, изкуственият интелект може да възстанови текстове с 62% точност, докато само древните историци възстановяват текст с около 25% точност.

Историците оценяват положително работата на машината.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама