Путин забрани износа на ключови суровини

08:05, 09 мар 22 25 2715 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Русия е основен световен доставчик на метали, като никел и паладий.

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който забранява износа на някои важни стоки и суровини. Посочените цели на указа са „гарантиране на сигурността на Руската федерация и непрекъснатото функциониране на промишлеността“.

През следващите 48 часа руският кабинет трябва да вземе решение относно списъка на стоките и държавите, за които се отнася забраната.

Байдън забрани вноса на руски петрол заради войната в Украйна

Забраната ще бъде в сила до края на 2022 г., съобщи BBC. Тя идва само часове след като САЩ обявиха, че ще забранят вноса на руски нефт и газ, а Обединеното кралство заяви, че постепенно ще премахне зависимостта си от руския нефт.

Новите мерки вероятно ще предизвикат сътресения на стоковите пазари. Освен огромния си износ на горива, Русия е и основен световен доставчик на зърнени култури и метали, включително държи 40% от световното производство на паладий, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама