Украйна губи интерес към членство в НАТО

17:27, 08 мар 22 25 2804 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е загубил интерес към въпроса за присъединяването на страната към НАТО. Това е станало, след като разбрал, че НАТО не е готова да приеме Украйна, обяви самият той пред американския телевизионен канал ABC.

„Алиансът се страхува от конфронтация с Руската федерация“, подчерта в интервюто Зеленски, цитиран от „Сега“.

„От дълго време говорим по този въпрос. Разбрахме, че НАТО не е готова да приеме Украйна. Алиансът се страхува от противоречиви въпроси и конфронтация с Русия. Ние няма да бъдем страна, която моли нещо на колене. И аз няма да бъда такъв президент“, заяви украинският президент.

„Не сме част от конфликта“: НАТО няма да се намеси в Украйна

В същото интервю той казва, че е готов да обсъди въпросите, свързани с Крим и самопровъзгласилите се „народни републики” със столици Донецк и Луганск.

„Никой не ги е признал освен Русия, това са псевдорепублики - но можем да обсъдим и да намерим компромис как ще живеят тези територии. За мен е важно как хората, които искат да бъдат част от Украйна, ще живеят на тези територии“, заяви Зеленски

Това, за което Украйна не може да говори е капитулация. „Хората, които ме избраха, не са готови за капитулация, не сме готови за ултиматуми“, отсече Зеленски. 

Ден по-рано прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Москва може да спре военната операция, ако Киев изпълни поставените условия: признаване на Крим за руски, признаване на суверенитета на ДНР и ЛНР, както и установяването на извънблоков статут на Украйна

Украйна имаше статут на неутрална държава, но през 2014 г. Върховната Рада се отказа отнего, а през февруари 2019 г. парламентът прие промени в конституцията и фиксира курса на страната към ЕС и НАТО. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:45, 08 мар 22

Зеленски като го гледам и слушам как се кара от екрана, много ми прилича на един фюрер от края на 30 те години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама