Как правилно да съхраняваме зеленчуците

20:05, 06 мар 22 / Любопитно 25 1549 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Някои зеленчуци имат много кратък срок на годност (като спанак, домати, маруля), но има и такива, които могат да издържат дълго, ако се съхраняват правилно. „Арт кухня“ дава съвети за съхранението на някои зеленчуци, за да не ходите всеки ден до магазина.

Зеле

Глава зеле, обвита в хартиена торба в хладилника, може да издържи около месец. Ако забележите капки вода на външните листа, внимателно ги избършете с кърпа.

Цвекло

Поддържането на прясно цвекло на хладно, тъмно и сухо място ще удължи живота му. Ако имате килер или мазе, можете да го съхранявате там, а ако нямате, хладилникът също е добро място.

Морков

Ключът към удължаването на срока на годност на моркова е да бъде сух. Самият морков освобождава много влага, така че лесно може да изгние. Въпреки това, ако го обвиете в хартия или в кърпа и след това го поставете в хладилника, ще решите проблема с натрупването на влага и ще запазите свежестта му.

Целина

Тя обича влагата, така че няма да има нищо против никаква кондензация в хладилника. Когато отрежете корена на целината, останалото само го увийте добре и го върнете в хладилника, където ще продължи поне още една седмица живота му. Поставете листата целина в пластмасова торба или ги увийте в пластмасово фолио, пише БГНЕС.

Чесън

Въпреки че е много издръжлив в различни среди, най-добре отговаря на температурата между 15 и 18 градуса и умерена влажност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама