Откриха изгубен континент, част от който е била България

18:30, 05 мар 22 / Любопитно 25 2923 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Международен екип от учени от Франция, Съединените щати и Турция твърди, че е открил изгубения континент, довел до промяна на животинската популация в Европа.

Според откъс от тяхното изследване, което ще бъде публикувано цялото през този месец в списанието Earth-Science Reviews, така нареченият Балканатолия някога се е намирал по средата на Европа, Азия и Африка и е можел да служи като мост за животните, които са преминавали от Азия в Европа. Територията на днешна България е била част от изчезналия континент.

Преди около 34 млн. години е имало голямо измиране, известно като Grande Coupure, когато Западна Европа е била колонизирана от огромен приток на животни от Азия, оказал фатален натиск върху видовете, които произхождат от Европа.

Изследователският екип, ръководен от Френския национален център за научни изследвания, е открил обект в Турция, в който се намират животински вкаменелости, за които учените установяват, че принадлежат на видове, живели в Азия, и датиращи отпреди 38-35 млн. години, което означава, че тези животни са мигрирали през Балканатолия много преди изчезването Grande Coupure.

Според изследователите континентът сега е предимно под водата в източния край на Средиземно море. Но по време на еоценския период - епоха, съществувала преди 56-34 млн. години, континентът излиза на повърхността поради по-ниското морско равнище, пише БГНЕС.

Балканатолия има сложна история на епизодично претопяване и изплуване през еоцена и е изобразявана или като прекъснат архипелаг, или като широк и непрекъснат остров. По този начин се предполага, че бозайниците, произхождащи от Азия, са се разселили в Югоизточна Европа по „южен път“ през Балканатолия“, казват изследователите.

В своето изследване те идентифицират и група животни, които са били местни за Балканатолия, като хипоподобни същества, наречени ембритоподи, и торбести, наречени метатерианци. Учените смятат, че тези животни са еволюирали в изолация на земя, която е била отделена от близките континенти - още един детайл, който допълнително подкрепя съществуването на балканатолийския континент.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама