Няма опасност от радиоактивно замърсяване у нас 

11:35, 04 мар 22 25 1504 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След като руските сили завзеха АЕЦ „Запорожие“, българските власти успокоиха, че няма непосредствена опасност от радиоактивно замърсяване.

„Няма никакво основание за безпокойство в България“, заяви Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране.

„Нещата в Украйна изглеждат нормално. Няма изменение в радиационната обстановка, ядрените централи в Украйна работят нормално, доколкото може да се нарече нормална тази обстановка. Няма щети върху Запорожката АЕЦ, няма засегнати съоръжения, които могат да предизвикат заразяване“, обясни Бачийски и подчерта, няма нужда да се приемат йодни таблетки.

Руските сили завзеха АЕЦ „Запорожие“

Към настоящия момент не е необходимо да се взима йод. Ако има такава необходимост, всички българи ще бъдат уведомени чрез системата за ранно предупреждение, БНТ и БНР. В момента обстановката е такава, че никой не трябва да посяга към йодните таблетки“, коментира председателят на АЯР, цитиран от БГНЕС.

Всеки, който иска да провери каква е ситуацията в Украйна, може да влезе на сайта на АЯР в рубриката новини. Радиационният фон в България може да се следи на сайта на МОСВ. 

Няма опасност 

По-рано днес министърът на околната среда и водите Борислав Сандов също успокои, че няма опасност от радиация заради пожара в Запорожката АЕЦ. Той съобщи, че мерките за сигурност в АЕЦ „Козлодуй“ са засилени.

„Имаме план как трябва да се действа. Още от началото на войната в Украйна в МС има формиран щаб, които актуализират плановете“, заяви министърът в ефира на bTV и подчерта, че има обезпечени доставки на ядрено гориво от Русия за повече от година напред.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама