Руските сили завзеха АЕЦ „Запорожие“

15:21, 04 мар 22 25 2272 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ожесточен руски обстрел над АЕЦ „Запорожие” в Украйна. На три етажа в административна сграда в атомния комплекс е избухнал пожар.  Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че огънят вече е потушен.

Руските части са завзели атомната електроцентрала в югоизточната част на страната, твърдят местните власти, цитирани от „Ройтерс”. Персоналът на съоръжението остава на работните си места и осигурява безпрепятственото му функциониране, се казва още в изявлението на украинските местни власти.

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Рафаел Роси увери, че няма повишени нива на радиация и реакторите продължават да функционират нормално, предаде БНР. От съображения за сигурност е бил изключен един от атомните реактори, но централата продължава да функционира нормално и няма промяна в радиационния фон. 

„Запорожие“ е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна, там се помещават шест от 15-те ядрени реактора на страната.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко призова НАТО и страните с ядрени оръжия да направят професионална оценка и да се намесят, за да спрат обстрела над АЕЦ „Запорожие“. В разговор с американската си колега Дженифър Гренхолм Халушченко е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна. Американската министърка потвърди за разговора и посочи, че руските военни действия близо до централата са много опасни и трябва да спрат.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“ и иска да „повтори“ Чернобилската катастрофа. По-рано Зеленски поиска от Владимир Путин разговори на четири очи, като заяви, че това е единственият начин да се сложи край на войната.

И вторият рунд от преговори между Русия и Украйна не постигна мир

След втория кръг от преговори руските и украинските представители се споразумяха да организират хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани, което беше оценено като положителен ход от международната общност.

Москва: Украински диверсанти са виновни за пожара в АЕЦ

Руското министерство на отбраната обяви, че украински диверсанти са отговорни за случилото се тази нощ на територията на Запорожката атомна електроцентрала, предаде „Ройтерс“.

Говорителят на руското военно ведомство Игор Конашенков окачестви събитията от тази нощ като „чудовищна провокация"“. По думите му патрулиращи членове на руската национална гвардия са били атакувани от група украински диверсанти с цел ответният огън да повреди централата.

„При ответната стрелба на руския патрул огневите точки на украинските диверсанти в сградата на учебно-тренировъчния комплекс са били сломени. Напускайки сградата, украинската диверсионна група е запалила учебно-тренировъчния комплекс“, обобщи Конашенков.

„Изявленията на украинския президент Володимир Зеленски и неговите разговори с представители на САЩ и Великобритания във връзка със Запорожката АЕЦ навеждат на мисълта, че се прави опит Русия да бъде обвинена в създаването на огнище на радиоактивна зараза“, изтъкна Конашенков, който не изключва варианта и президентът на Украйна Володимир Зеленски вече да не е в състояние да контролира диверсантите си, пише bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама