И вторият рунд от преговори между Русия и Украйна не постигна мир

20:13, 03 мар 22 25 2824 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вторият рунд от преговорите Русия-Украйна не постигна мир. Двете страни са се съгласили единствено по въпроса за съвместното осигуряване на хуманитарни коридори за евакуация на хора, доставка на храна и лекарства с временно прекратяване на огъня, предаде „Сега“.

Украинската делегация не е получила очакваните резултати от днешните преговори и ще продължи диалога в третия кръг от разговори, каза президентският съветник Михайло Подоляк. Ключовите въпроси за Киев бяха "незабавно прекратяване на огъня, примирие и хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни от постоянно обстрелваните градове и села".

Руската страна окачестви преговорите като много успешни. Помощникът на Путин Владимир Медински заяви, че постигнатите споразумения в преговорите с украинската делегация са „значителен напредък“. Към момента исканията на Мосва остават непроменени - неутрален статут на Украйна, признаване на ДНР и ЛНР според историческите им граници, така наречената денацификация и отказ от украински претенции към Крим.

Преговорите се проведоха на територията на Брестска област. Мястото е символично - Беловежката гора, близо до беларуско-полската граница, където през 1991 г. е подписано споразумението за разпускане на Съветския съюз. 

Путин обяви, че „операцията върви по график“

„Операцията върви стриктно по график, по план. Всички възложени задачи се изпълняват успешно“, обяви междувременно руският президент Владимир Путин.

 По думите му в Украйна Русия води война с националистически и неонацистки формации, а сред тях има и чуждестранни наемници – включително от Близкия Изток.

„Аз се гордея, че съм част от този свят, част от могъщия, силен, многонационален народ на Русия. В същото време никога няма да се откажа от убеждението си, че руснаците и украинците са един народ – въпреки че част от хората в Украйна са били сплашени от много заблудената нацистка националистическа пропаганда“, отбеляза Путин на заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Зеленски призова Путин да седнат на масата за преговори

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова президента на Руската федерация да седне на масата за преговори с него, съобщи Offnews, като се позова на УНИАН.

„Какво искаш от нас? Напусни земята ни. Ако не искаш да си тръгнеш, седни на масата за преговори с мен. Аз съм свободен. Само че не на 30 метра като с Макрон и Шолц. Аз съм съсед. Не хапя. Аз съм нормален мъж, седни с мен, поговори. От какво се страхуваш? Ние никого не заплашваме, ние не сме терористи. Не обираме банки. И не нападаме чужди земи“, каза той в обръщението си.

Зеленски разкритикува и нерешителността на НАТО да затвори небето над Украйна. „Ако не можете да затворите небето сега, то ни кажете кога. Кажете ни какво количество хора трябва да загинат, колко крака, ръце и глави трябва да излетят, за да стигнат до вас? Кажете ми колко, ще отида да преброя и ще изчакам този момент“, каза президентът.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама