Паметникът на Шипка се нуждае от спешен ремонт

09:21, 03 мар 22 25 1569 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Паметникът на Шипка вече е на повече от 90 години и се нуждае от ремонт. Директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов разказа пред БНТ, че последният цялостен ремонт - консервация и реставрация, е правен в началото на 80-те години.

Конструктивно паметникът е здрав, но влагата, която прониква в него, представлява основния проблем и той трябва да бъде изцяло префугиран по технология със съответните материали. „Някои от облицовъчните камъни ще трябва да бъдат изцяло подменени, тъй като те са подложени на най-големи натоварвания основно от ветровете“, допълни Ангелов.

„Нека таз свобода да ни бъде дар“

Интериорът на паметника ще бъде възстановен в автентичния му вид. Проектирането трябва да приключи до август тази година. Очаква се през лятото на 2023 г. да е възможно да започне ремонтът.

Възможно е за около 2-3 години паметникът да бъде затворен за посещение, тъй като едва през 3-4 месеца годишно е възможно да се работи на това място, каза още директорът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама