Големите кавички: „Не знаех, че цената на европейското единство е войната“

16:55, 01 мар 22 / Големите кавички 25 2660 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата: Пари, оръжия, война

„През последните дни не знам как да поздравявам хората. Не мога да им кажа „добър ден“ и „лека вечер“ - не, защото за някои това може да е последният им ден“, каза украинският президент Володимир Зеленски в речта си пред Европейския парламент, който заседава извънредно заради ситуацията в Украйна. Той се включи онлайн. 

„Никой няма да ни сломи. Нашето желание е да видим, че децата ни са живи, вчера 16 деца бяха убити. Руският президент Владимир Путин ще продължава да твърди, че се унищожава военна инфраструктура, но там, където има военна инфраструктура, има ли деца“, запита още той, цитиран от БТА. 

Зеленски отново призова Европейския съюз да приеме Украйна като страна членка, а искането му получи подкрепа в много от изказванията на евродепутатите.

„Без вас Украйна щеше да бъде сама. Борим се за оцеляване и сме много решени, също колкото искаме да бъдем равноправна част от Европа. (...) Много се радвам да усетя настроението в ЕП - днес сме обединени. Не знаех, че това трябваше да бъде цената на европейското единство. Много е висока, хиляди загинаха. Две революции и една война“, отбеляза украинския президент.

„Ще победим всеки и се радвам, че не само го казвам, а можете да го видите. Показахме, че в същността си сме като вас. Покажете, че сте европейци и че няма да ни изоставите. Тогава светлината ще победи мрака“, призова Зеленски. 

След края на речта му депутатите станаха на крака и го аплодираха.

Председателката на ЕП Роберта Мецола каза, че европарламентът приветства кандидатурата на Украйна и ще работи в нужната посока, така че тя да стане реалност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама