Избраха дипломат от Брюксел за военен министър

14:30, 01 мар 22 / Политика 25 2892 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Първата промяна в кабинета „Петков“ вече е факт, но не се случи както очаквахме вчера. Парламентът се събра извънредно, за да гласува оставката на военния министър Стефан Янев. Веднага след началото на заседанието обаче от „Продължаваме промяната“ поискаха 30 минути почивка. 

Оказа се, че са решили да сменят предложението си за военен министър на мястото на Стефан Янев. Вместо Тодор Тагарев предлагат постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков. „Много съм щастлив да кажа, че Драгомир Заков потвърди късно снощи нашата покана, която бяхме отправили. В рамките на международната сигурност няма по-подготвен човек в момента от него. Той е посланик на България в НАТО и се радвам, че потвърди. Той познава цялата система“, обясни промяната премиерът Кирил Петков пред журналисти в парламента, цитиран от bTV. 

По думите му и това предложение е съгласувано с коалиционните партньори. Петков увери, че е уведомил снощи президента Румен Радев и няма никакъв отпор от нито една институция.

След почти 4 часа разгорещени дебати в пленарната зала, не само по темата за смяната на военния министър, а и по много други парламентът освободи Стефан Янев от поста военен министър. На негово място бе избран Драгомир Заков, който положи клетва от трибуната на парламента. 

НАТО не е мръсна дума

България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Ситуацията е динамична. НАТО вече активира плановете за отговор, Черно море е подсигурено, както и България“, заяви новият министър.

Относно освобождаването на Стефан Янев той коментира: „На никой български министър не може да му бъде налагано решение, решенията се взимат от Министерския съвет, а когато е необходимо от Народното събрание“.

„Това, което НАТО направи през последните месеци, беше безпрецедентно усилие да остави Русия на масата на преговорите. Войната започна в момент, в който вратата за диалог беше широко отворена", каза още Драгомир Заков, цитиран от БНТ.

Какво знаем за Драгомир Заков?

Драгомир Заков е кариерен дипломат, с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба. От март 2019 г. е посланик на България в НАТО. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева. Има широка експертиза по международна сигурност, простираща се от НАТО, през ОССЕ, ООН и други международни организации. Дълги години е работил по теми на контрола на въоръженията, има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси. Заков е българският дипломат, който инициира и доведе до успешен край преговорите с Гърция за окончателното извеждане от България на противопехотните мини, останали на българска територия след трагичния инцидент в завод „Миджур“ през 2014 г. Той е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност „Международни икономически отношения“. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране.

Предисторията 

Рокадата в правителството е по настояване на премиера Кирил Петков. До оставката  на Янев се стигна след няколко негови изказвания , които се различаваха от позицията на страната, като част от ЕС и НАТО и се наложи да бъдат окачествявани като лично мнение. Думитему бяха широко коментирани и доведоха до искания той да освободи поста. 

Най-критикуваните несъмнено са тези по повод кризата в Украйна. Припомняме, че Стефан Янев не назова случващото се война, а военна операция, използвайки терминологията на руския лидер Владимир Путин. След общественото недоволство, той не промени позицията си.

Първа рокада: Тодор Тагарев сменя Стефан Янев

Стигна се дотам Стефан Янев пръв да заговори за собствената си оставка. В публикация във Facebook той заяви, че отстраняването му се готви, но би било заплаха за националната сигурност. Обвърза и оставката си със стабилността на целия кабинет. Последва светкавична реакция на Кирил Петков с извънредно заседание, а по-късно и с предложение за негов заместник – Тодор Тагарев. 

Не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция

Вчера се проведоха два протеста в защита на Стефан Янев в София. Гражданите се събраха пред Министерския съвет и поискаха той да запази поста си. Малко по-късно военният министър изрази признателност на хората, които са го подкрепили. По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция. Специално благодаря на тези от Вас, които днес излязохте и публично изразихте своята подкрепа. Това ми връща надеждата, че нашата държава има бъдеще“, написа той във Facebook.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 13:13, 01 мар 22

Тагарев се облизваше но го порязаха

2 ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ 13:35, 01 мар 22

И прекалено натегачески

3 Анонимен 15:03, 01 мар 22

Ясно е кой реди кавинет у нас.

4 Мислещ 15:05, 01 мар 22

Защо Петков не каза кое наложи тази спешна смяна?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама