Първа рокада: Тодор Тагарев сменя Стефан Янев

19:20, 28 фев 22 / Политика 25 2945 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няколко часа, след като военния министър обяви, че се готви смяната му, премиерът Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев. Темата бе включена като точка в днешното извънредно заседание на правителството, а самата оставка ще бъда гласувана на извънредно заседание утре от Народното събрание.

Тодор Тагарев ще бъде предложен за министър на отбраната“, обяви Кирил Петков на брифинг след извънредното заседание на МС и уточни, че той е номинация на „Продължаваме промяната“.

„Работих успешно със Стефан Янев по време на първото служебно правителство. Политиките за инвестиции в армията подкрепям и в момента“, каза Кирил Петков.

В отговор на въпрос говорил ли е с президента Румен Радев, който вече определи оставката на Янев като рискова, Петков посочи: „Уведомил съм президента още вчера. Той знае за тази промяна. Каза ясно, че това е отговорност на правителството“.

Ето защо сменяме веднага военния министър, защото съм съгласен за риска. В тази криза не можем да имаме вакуум за министър на отбраната. Днес решаваме, утре избираме нов“, коментира премиерът.

Янев: Да не бързаме с етикета „война“

Повод за поисканата оставка стана поведението на военния министър след избухването на войната в Украйна. В първите часове на военните действия Янев използва терминологията на Путин, че в Украйна става дума за военна операция, което му навлече остри критики, включително от коалиционния партньор „Демократична България“. Ден по-късно Янев намекна, че евентуалното му оттегляне може да постави под въпрос съществуването на кабинета на Кирил Петков. До този момент премиерът го защитаваше и заяви в петък вечерта, че оставката на Янев не е на дневен ред, но явно през уикенда мнението му се е променило.

Мотивите за решението си премиерът обясни така:

„Първо, никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Facebook.

Второ, никой министър не може да казва на правителството е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции.

Трето. Мой военен министър не може да използва думичката „операция“ вместо думичката „война“. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници на възраст, по-малка от тази на голямата ми дъщеря“.

Премиерът обяви, че „българският интерес не е да сведем глава, защото преклонен глава сабя не сече. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, не може да кажем, че българският интерес е да си мълчим... ЕС никога не е бил по-единен. Когато виждаме, че една славянска страна напада друга в братоубийствена война без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас „Тази война трябва да спре!“.

Кирил Петков отбеляза, че е работил успешно със Стефан Янев по време на първия служебен кабинет (когато ролите им бяха разменени и Янев беше премиер, а Петков – министър) и подкрепя политиката му за инвестиции в българската армия.

Янев предупреди за опасни последици от смяната му

Късно в неделя вечерта Стефан Янев обяви, че смяната му е в ход, като на негово място ще бъде сложен „някой по-отзивчив“. Според него това ще постави под риск националната сигурност и затова категорично обяви, че няма да подаде оставка в настоящата ситуация.

Янев отхвърли обвиненията, че е проводник на външни интереси и заяви, че отправна точка за всяко негово решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес. 

Решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения“, предупреди той.

Янев: Не казах война, защото внимателно трябва да боравим с думите

От поста на военния министър се подразбра, че и „Продължаваме промяната“ вече са оттеглили доверието си от него и смяната му е само въпрос на процедура. Самият той обаче няма намерение да подаде оставка.

Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната. Благодаря на всички, които ме подкрепяха до момента и които продължават да ме подкрепят“, пише още Янев.

Протест в подкрепа на Янев

Тази вечер пред Министеския съвет се проведе протест в защита на Стефан Янев. Припомняме, че в началото на годината военният министър се появи на антинатовски протест, който беше обявен като „митинг“ в негова подкрепа.

На демонстрацията гражданите скандираха „Оставка“ и носеха плакати с надпис „Военен неутралитет“, предаде БГНЕС. Присъстващите се обявиха против това страната ни да бъде въвличана във военен конфликт за чужди интереси. Полицейското присъствие беше засилено, а движението по бул. „Дондуков“ блокирано.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 09:17, 28 фев 22

Г-н Янев не чухте ли Путин какво каза на украинските военни

2 Оляха се, ще ни докара бвмя 12:34, 28 фев 22

Най адекватен е Янев, позор за Петков, Мирчев, тоя Тагарев и сие

3 ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ Янев! 13:31, 28 фев 22

ЯНЕВ Е АДЕКВАТЕН, жалко за Петков , това да не ти е Канада

4 Анонимен 14:18, 28 фев 22

Просто Киро е един оформен дурак. Гласувах за ПП, обаче този ясно, че не става за премиер. И започва да се изявява собственически, мой министър. Министърът не е твой драги, а на България. Да мине тази операция, ако Путин не гръмне човечеството, и трябва да ходим на нови избори. Нов проект начело с премиер Янев.

5 ЯНЕВ Е адекватен 21:40, 28 фев 22

Не е лошо Петков да се осведоми за украинските, нацистки изстъпления, освен това не ни трябват ястреби

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама