Защитниците на Змийския остров са живи и в плен

16:17, 28 фев 22 25 2537 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Граничарите и морските пехотинци на остров Змийний (Змийския остров) са оцелели след руската атака и са в плен, потвърди щабът на Военноморските сили на Украйна във Facebook.

Граничарите на черноморския остров край Одеса станаха известни по цял свят с отказа си да се предадат на руски военен кораб, заплашил да ги бомбардира.

Запис на кратката размяна на реплики се разпространи в социалните мрежи. Той завършва с реплика на един от граничарите: „Руский военный корабль - иди нахуй“ (Руски военен кораб - ходи на м****** си). 

Последните думи на украинските граничари на Змийския остров

Записът и всякаква комуникация с острова прекъсват след начало на бомбардировка - заради което Украйна първоначално обяви всички 13 души на острова - граничари и морски пехотинци - са загинали. Президентът Зеленски обяви, че ще бъдат наградени посмъртно с ордена „Герои на Украйна“.

„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

Русия обаче веднага съобщи, че хората на острова са живи и са се предали. Украйна е изпратила цивилен кораб до острова, който да потърси оцелели - той обаче е бил пленен от руснаците в нарушение на международните закони, които забраняват подобни действия срещу невъоръжен кораб на хуманитарна мисия. Украйна настоява за моменталното освобождаване на екипажа. „Ние сме щастливи да научим, че нашите братя са живи и здрави! Но руската пропаганда се опита да изкриви „новината“, като обяви, че украинските власти са „забравили“ или „погребали“ своите хора“.

Всъщност морските пехотинци и граничарите не са се предали веднага - те първо са отблъснали две руски атаки, а междувременно островът е бил бомбардиран и цялата му инфраструктура - антени, фар, и пр. - са били унищожени, което е прекъснало връзката с Украйна, пише „Клуб Z“.

13-тимата защитници на острова са се предали в плен, едва когато всичките им муниции са свършили.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама