Последните думи на украинските граничари на Змийския остров

15:25, 25 фев 22 25 3305 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Аудиозапис с последните думи на украинските граничари, защитаващи Змийския остров в Черно море, бе споделен многократно в социалните мрежи.

Вчера островът в Черно море, който представлява 40-метрова скала близо до устието на река Дунав, бе подложен на обстрел от две руски фрегати и всички 13 войници бяха убити.

Граничарите вече бяха обявени за Герои на Украйна от президента Володимир Зеленски. „На нашия Змийски остров, защитавайки го до последно, всички граничари загинаха героично. Но те не се предадоха. Всички те ще бъдат удостоени посмъртно със званието Герои на Украйна. Вечна памет на тези, които дадоха живота си за Украйна“, каза държавният глава тази сутрин.

Разпространеният аудиозапис съдържа последните реплики преди руснаците да подложат на ракетен обстрел острова и да убият всичките му защитници, съобщи offnews.bg

Първият глас е от руска фрегата:

„Това е руски военен кораб. Предлагам да сложите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролитие и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани“.

Следва разговор между украински граничари. Единият пита колегата си: „Да им кажа ли да си го на****т?“

А отговорът е: „За всеки случай“.

Тогава първият украински войник казва по радиостанцията: „Руский военный корабль, иди нахуй!" (б.ред. – „Руски военен кораб, на****й си го!“).

Следва масиран обстрел на малкия граничен остров, при който всички украински граничари са убити.

Руското министерство на отбраната обаче твърди, че 82 украински войници са се предали на Змийския остров, Одеска област. Според руските военни пленниците подписват отказ, че нямат да участват в сражения, и в близко бъдеще те ще бъдат върнати при семействата си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама