Радев предупреди: Смяната на министър на отбраната в разгара на военна криза е риск

14:27, 28 фев 22 / Политика 25 2641 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. Това обяви президентът и Върховен главнокомандващ военните сили Румен Радев във връзка с поисканата от премиер оставка на военния министър Стефан Янев. Припомняме, че именно Янев бе начело на двата служебни кабинета, които президентът назначи миналата година.

Първа рокада: Петков поиска оставката на Янев

Държавният глава обяви, че в избора си на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес. Той призова и призова за енергични действия в изпълнение на мерките за укрепване на отбранителния капацитет на страната, приети на последния КСНС. 

Радев заяви, че последствията от войната в Украйна ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост.„Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние“.  Затова президентът очаква правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза и да гарантира хляба на българите.

Държавният глава очаква да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Той благодари на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора.

След броени дни ще отбележим нашия национален празник. На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни. 

Нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет... Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ. Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество“, посочва още Радев в позицията си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама