Руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара

09:49, 28 фев 22 25 1358 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара днес, след като световните сили наложиха нови, по-строги санкции на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Според „Bloomberg News“ в офшорната търговия рублата е паднала с 27% до 114,33 за долар. Еврото шък се продава за 118 рубли, пише БГНЕС. От сутринта насам валутните търгове в Москва се отлагат на два пъти - от 10 ч. ги отлагат за 15 часа. 

Войната в Украйна: Скочиха цените на газа и петрола

От събота има опашки пред банкоматите, съобщи ДПА. Като чужда валута не може да се изтегли, проблем има и с наличността на рубли. Руската централна банка вдигна основния лихвен процент от 9.5 на 20 процента, предаде Nova News. 

Съединените щати и Европейският съюз заявиха, че ще изключат някои руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT и лично ще санкционират Владимир Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров. Те също така забраниха всички транзакции с централната банка на Русия.

Междувременно страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ - предупредиха, че ще предприемат допълнителни санкционни стъпки, ако Русия не прекрати войната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама