Путин призова за военен преврат в Украйна

16:56, 25 фев 22 25 3211 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският президент Владимир Путин призова за военен преврат в Украйна. 

„Още веднъж се обръщам към украинските военнослужещи – не позволявайте на неонацистите и бандеровците да използват вашите деца, вашите жени и родители като жив щит. Вземете властта в свои ръце! Изглежда, че ще е по-лесно да се споразумеем с вас, отколкото с тази банда наркомани и неонацисти в Киев, които са се настанили и са взели за заложник целия украински народ“, заяви Путин по време на съвещание с членовете на Съвета за национална сигурност, на който се обсъждат военните действия в Украйна.

По думите му руските въоръжени сили в момента водят сражения предимно с националистически милиции „които, както знаем, са пряко отговорни за геноцида в Донбас и за кръвта на мирните граждани на народните републики“.

Според „обективни данни“, цитирани от Путин, милициите са с тежки ракетни системи за залпов огън, които са разгърнати в централните части на големи градове като Киев и Харков. „Те планират да провокират ответен огън от руски ударни системи по жилищни райони. Те действат, точно както правят терористите по света. Те се крият зад хората с надеждата, че след това ще обвинят Русия за цивилните жертви. Добре известен факт е, че всичко това се случва по съвет на чуждестранни съветници, най-вече американски“, заяви Путин, цитиран от bTV.

Путин даде „най-високата си оценка за действията на руските войници и офицери“, като подчерта, че действат „смело и професионално“.

Русия готова на преговори с Украйна?

Малко преди изказването на Путин от Кремъл дойде знак, че Русия може да започне разговори с Украйна. Това се случи, след като по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна е готова да обяви неутралитет спрямо НАТО.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама