Русия готова на преговори с Украйна?

15:13, 25 фев 22 25 2304 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Русия е готова да изпрати делегация в Минск за разговори с Украйна. Това заяви говорителят на руския президент Димитий Песков пред журналисти, предаде „Риа Новости“.

Днес украинският президент Володимир Зеленски обяви, готовността си да обсъди неутралния статут на Украйна. В тази връзка в отговор на предложението му Владимир Путин е готов да изпрати делегация в Минск на ниво министри на отбраната, министри на външните работи и представители на президентските администрации, посочи Песков. Той добави, че всичко това се случва на фона на усилията на Русия да демилитаризира Украйна.

Русия изпраща разнопосочни сигнали, тъй като само няколко часа преди това външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че след края на операцията по демилитаризиране на Украйна Русия ще се върне на масата за преговори.

Извършваме действия за освобождаването на Украйна от милитаризма и неонацизма, за даването на възможност на всички народи в тази страна сами да определят собственото си бъдеще без натиск отвън“, заяви първият дипломат на Русия ден, след като страната му започна широкомащабна военна операция с авиоудари и сухопътно настъпление, пише bTV.

Зеленски ни каза „Не знам дали ще ви видя отново“

Още вчера украинският президент обяви: „Те (руснаците – б.р.) се страхуват, но нас не ни е страх. Не ни е страх да защитаваме страната си. Не ни е и страх да говорим за неутралитет (спрямо НАТО – б.р.). Какви конкретни гаранции ще получим, обаче?“.

На това Лавров отговори днес особено хладно – Зеленски според него лъже, когато говори за възможен неутралитет: „Пропуснатите възможности на президента Зеленски са добре известни“.

И днес Зеленски се обърна към Путин: „Навсякъде в Украйна се водят боеве. Нека седнем на масата за преговори, за да спрем загубата на човешки животи“, каза той, цитиран от РИА Новости.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама