Западът осъди нахлуването в Украйна

15:15, 24 фев 22 25 2006 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Светът ще потърси отговорност на Русия за предприетото военно нападение срещу Украйна. Това заяви американският президент Джо Байдън. Той предупреди, че руските действия ще доведат до катастрофална загуба на живота на много хора. Байдън ще участва във виртуалната среща на лидерите на Г-7 - Съединените щати, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония по-късно днес. 

Путин започна война с Украйна

Очаква се американският президент да направи обръщение към нацията, за да очертае последствията, които ще понесе Русия заради започналата военна операция в Украйна, предаде БНР.

НАТО активира план за защита на Източна Европа

Алиансът също осъди руското нападение срещу Украйна, както и действията на Беларус, за това че е позволил това нападение. НАТО определя военните действия в Украйна като тежко нарушение на международното право, включително на Устава на ООН, което е в пълно противоречие с ангажиментите на Русия в Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта, Будапещенския меморандум и Основополагащия акт НАТО-Русия. „Това представлява акт на агресия срещу независима мирна държава“, подчертават в позицията си, цитирана от bTV. 

Именно затова НАТО активира план за защита на Източна Европа„Действията на Русия представляват сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност и ще имат геостратегически последици. НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки, за да гарантира сигурността и отбраната на всички съюзници“, сочи официалната позиция на Алианса.

Разгръщаме допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на Алианса. Повишихме готовността на нашите сили, за да реагират на всякакви непредвидени действия“, посочват от НАТО.

Генералният секретар на НАТО обяви, че няма военни части в Украйна и не планира да изпраща. „Тази инвазия не е изненада. От месеци предупреждаваме и, за съжаление, това, което се случи, нашите разузнавателни служби отдаван го казват. Ние се опитвахме да го предотвратим, като търсим дипломатическо решение, като налагаме санкции“, заяви Столтенберг, като подчерта, че вратата за дипломатическо решение е затворена.

Генералният секретар на НАТО е категоричен, че действията на Алианса са строго отбранителни, а не нападателни.

По-рано генералният секретар на НАТО се срещна със съюзниците, за да обсъдят отговор на руските агресивни действия. „Стоим до народа на Украйна в тези ужасни времена. Пактът ще направи всичко възможно, за да защити съюзниците си“, подчерта той.

Брюксел готви най-сериозните санкции срещу Русия, прилагани някога

Европейската комисия ще предложи днес на извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна, нови мащабни санкции срещу Москва. Санкциите ще засягат стратегически области от руската икономика, ще включват спиране на достъпа на Русия до ключови пазари и технологии, както и запор на руско имущество, уточни Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК осъди „варварската атака“ срещу Украйна, предприета от Русия с „цинични оправдания“. Това е нападение срещу свободна и независима страна, невинни хора умират или се страхуват за живота си, добави тя. Европа стои зад Украйна, ще държим руския президент Владимир Путин отговорен, каза Фон дер Лайен.

Борел определи новините за руското нападение срещу Украйна като „най-тъмните часове“ от края на Втората световна война. Той заяви, че за Русия предстои „невиждана изолация“.

Тази вечер предстои и извънредно заседание на европейските лидери. По-рано тази седмица бе приет пакет от санкции, включващ 351 депутати от руската Държавна Дума, гласували призива към президента Владимир Путин за признаването на т. н. Донецка  и Луганска народни републики. В списъка влизат и други 27 физически лица и организации. 

Европейската агенция за авиационна сигурност предупреди авиокомпаниите да не извършват полети в района на Украйна и да проявяват изключителна предпазливост във въздушното пространство в района на руско-украинската и беларуско-украинската граница.

Извънредно заседание на Съвета по сигурност към ООН

Главният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че руската атака срещу Украйна е най-тъжният момент от пет-годишния му мандат.Той откри извънредно заседание на Съвета по сигурността към ООН и призова руския президент Владимир Путин да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството. Гутериш призова руския държавен глава да спре военните действия и да не допуска Европа да стигне до военен конфликт, какъвто не е виждала от началото на века. 

И още...

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е „потресен от ужасяващите събития в Украйна и че руският президент Владимир Путин е „избрал пътя на кръвопролитието и на унищожението с предприемането на тази непровокирана атака“. 

Канадският премиер Джъстин Трюдо призова Русия да преустанови незабавно всички враждебни и провокативни действия срещу Украйна и да изтегли всички военни и съпътстващи сили.  Канада ще предприеме допълнителни действия за възпиране на руската агресия, увери Трюдо.

Турският президент Реджеп Ердоган също oбяви, че Турция подкрепя борбата на Украйна за защита на териториалната цялост и разглежда атаката на Русия като „тежък удар върху регионалната стабилност и мир“. Той отново призова за разрешаване на кризата чрез диалог, предадоха световните агенции и турските медии. Ердоган посочи още, че Турция, която граничи по море и с Украйна, и с Русия, разглежда двете страни като „приятелски“. Турският президент добави, че е искрено натъжен заради това, че Москва и Анкара са в конфликт, пише БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама