Блинкен отмени срещата си със Сергей Лавров

09:22, 23 фев 22 / Свят 25 1380 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отмени срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, съобщиха световните агенции.

„Сега, когато виждаме, че инвазията започва, и Русия ясно даде да се разбере, че се отказва категорично от дипломацията, няма смисъл от тази среща в този момент“, каза Блинкен на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба във Вашингтон. „Консултирах се със съюзниците и партньорите ни. Всички се съгласихме“.

Блинкен се беше съгласил да се срещне с Лавров в Женева на 24 февруари само ако Русия не нападне Украйна.

Русия прати военни в Донбас, Украйна няма да отстъпи земята си

По-рано говорител на руското външно министерство отбеляза, че Лавров все още е готов да проведе разговори с Блинкен след като президентът Владимир Путин нареди руски военни да влязат в регионите, контролирани от проруските сепаратисти в Източна Украйна. Нашата позиция остава същата. Готови сме за преговори“, изтъкна говорителската на Лавров Мария Захарова, цитирана от „Свободна Европа“.

Ново разполагане на военни близо до украинската граница

Междувременно „Ройтерс“ разпространи сателитни снимки, които показват ново разполагане на над 100 военни коли и десетки военни палатки в Беларус, близо до украинската граница. На изображенията се вижда и нова полева болница, добавена към военния гарнизон в Западна Русия.

Снощи Съединените щати официално обявиха, че не възнамеряват да влизат във военен конфликт с Русия заради Украйна, но ще наложат тежки икономически санкции.

Русия ще евакуира дипломатите си от Украйна

Русия ще евакуира дипломатите си от Украйна, съобщи външното министерство в Москва. „Първият ни приоритет е да се грижим за руските дипломати и служителите на посолството и генералните консулства“, написа руското външно министерство в изявление. За да защити техния живот и тяхната сигурност, руското ръководство реши да евакуира персонала си от руската мисия в Украйна, което ще бъде направено в много близко бъдеще“.

Брюксел с нови санкции срещу Москва, Русия плаши с космически цени на природния газ

Решението беше обявено малко след като руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се „републики“ на сепаратистите в Източна Украйна и нареди влизането на руски военни в региона.

Путин призна независимостта на Донецк и Луганск

Припомняме, че на 21 февруари Русия призна за независими Донецк и Луганск. С тях бяха сключени договори за взаимопомощ. Путин възложи на руската армия функциите по поддържане на мира в двете „народни републики“. Руските войски са точно до границата, а Русия твърдеше, че са там, за да участват в учения. България и светът осъдиха решенията на Москва.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама