Максималният осигурителен доход става 3 400 лв. от 1 април

08:52, 23 фев 22 / Политика 25 2102 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От 1 април т.г. максималният осигурителен доход се повишава на 3 400 лева, а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лева. Това реши парламентът при вчерашното си заседание, което продължи до късно вечерта. Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Увеличението беше прието със 122 гласа „за“ в залата и онлайн, 94 „против“ и 6 „въздържал се“.

В момента максималният осигурителен доход е 3 000 лева. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите лица е 650 лева, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители е 420 лева. 

ГЕРБ и ДПС предложиха таванът за осигуряване да остане 3 000 лева, а минималният осигурителен доход за земеделските производители да се увеличава поетапно, като от 1 април се повиши до 460 или 470 лв. Предложенията им обаче не получиха подкрепа в пленарната зала. Така за първи път от години осигуровките за земеделските стопани ще се вдигнат рязко.

Окончателно: Отпадат таксите за детските ясли и градини

Депутатът от ГЕРБ Десислава Танева отбеляза, че една трета от регистрираните земеделски производители ще бъдат засегнати от увеличението на осигурителния доход и допълнителната тежест ще ги принуди до отидат в сивия сектор. Владимир Маринов от БСП я репликира, че никой няма да излезе в сивия сектор

Хасан Адемов от ДПС пък отбеляза как в миналия парламент от левицата пламенно е защитавала тезата, че минималният осигурителен доход за земеделските производители трябва да се увеличава поетапно. Кога сте откровени – когато сте в управлението или когато сте в опозиция“, попита той. „Ние винаги сме били последователни, на какво се дължи вашата метаморфоза, на това, че искате да сте политкоректни“, обърна се Адемов към „БСП за България“. И прогнозира, че левицата ще има проблеми с прага за влизане в Народното събрание.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков отбеляза, че в парламента е подкрепял плановото увеличение на осигуровките за земеделските производители, но за седем години един не е дал план как да става това. Той коментира, че вижда логика в искането за неувеличаване на дохода за земеделските производители, но не и за самоосигуряващите се лица и попита защо да обричат тези хора на ниски пенсии. Няма как осигурителните вноски да стоят на ниски нива, а доходите да се увеличават, смята Гьоков.

Бившият образователен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев се обърна към „Демократична България“, че е очаквал да са си направили анализите, но, за съжаление, не са успели да убедят финансовия министър да не увеличава максималния осигурителен доход. Според него ИТ секторът трябва да бъде подкрепен, и то не само като не се увеличава максималният осигурителен доход.

Георги Ганев от „Демократична България“ обясни еволюцията на позицията на партията си, като посочи, че по време на кампанията са се ангажирали да не увеличават данъци и, доколкото могат, спазват предизборните си обещанията, но не са давали предизборно обещание за неувеличаване на данъчната основа, особено в областта на осигуровките. Ганев отбеляза, че са водени разговори с бизнеса за намиране на формула. „Очаквайте най-скоро промяна в Кодекса за социално осигуряване, в който ще бъде разписана тази формула, така че да бъде направено предвидимо плавното увеличение на максималния осигурителен доход“, допълни депутатът от ДБ, цитиран от „Мediapool“.

От 1 януари до 31 март размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст по Кодекса за социално осигуряване за 2022 г остава 650 лв., а от 1 април до 31 декември се повишава на 710 лв., реши още парламентът.

Коалицията не се огъна и по другите параметри на социалния бюджет. От 1 юли минималната пенсия ще се повиши от 370 на 392,57 лв. ДПС предложи тя да стане 420 лв., за да покрие линията на бедност, но не получи подкрепа от мнозинството.

Минималният размер на дневното обезщетение за безработица се повишава от 1 април от 12 на 18 лв., а максималният - от 74,29 на 85,71 лв. Еднократната помощ за смърт на осигурено лице остава 540 лв., като мнозинството не прие предложението на ДПС да се увеличи на 600 лв.

Окончателно: 604 млн. лв. повече за здраве през 2022 г.

В залата ДПС подкрепи искането на ГЕРБ да отпадне таванът на пенсиите. Управляващите обаче надделяха и запазиха ограничението на 1500 лв. ДПС не успя да убеди колегите си и да прехвърлят първите три дни от болничния от работодателя към НОИ - запазва се сегашният режим. Мнозинството отхвърли и предложението на ДПС швейцарското правило да се промени, за да позволи по-голямо осъвременяване от 1 юли. Така то остава 6,1%, а можеше да се повиши до 7,7%, пише „Сега“.

Целият законопроект бе гласуван окончателно с аплодисменти в 22:39 часа.

Бюджетната рамка на държавата влиза на второ четене в парламента

Днес бюджетната рамка на държавата влиза на второ четене в парламента. Според заложените параметри с приходи от 57,2 млрд и разходи над 63 млрд се офирмя с дефицит от близо 6 млрд. Най-голям е делът за социални разходи - над 20 млрд. Предвидени са средства за компенсации за високата цена на тока, добавките на пенсионерите и продължаване на мерките за справяне с пандемията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама