Окончателно: Отпадат таксите за детските ясли и градини

13:48, 22 фев 22 25 2192 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Парламентът реши 10% да бъде данъкът върху социалните разходи, предоставени в натура на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол. Такива разходи са тези за ваучерите за храна. 

Около 12% увеличение на средната учителска заплата от април

През преходните и заключителните разпоредби се променя и Законът за местните данъци и такси.

Така отпадат таксите за детските ясли и детските градини. Промяната, която ще облекчи родителите, влиза в сила от 1 април, предаде БГНЕС. С друга промяна, одобрена на второ четене, бе решено родителите да имат право на данъчно облекчение за дете в годината, когато то навърши 18 години. Същото правило важи и за родителите на дете, което почине през годината, пише БНР. 

Приоритетите на Денков: Безплатни детски градини и ръст на учителските заплати

Идеята залегна в коалиционното споразумение на управляващите и беше лансирана при представянето на проектобюджет 2022. За целта са необходими промени в Закона за подоходното облагане, както и в Закона за здравето. Освен това в Бюджет 2022 са заложени още 85 млн. лв., които да покрият таксите на децата. Мярката цели да обхване повече деца в системата на предучилищното образование. До момента общините събираха две такси за деца в предучилищна възраст - такса за ползване на детска градина и такса за храненето на децата в задължителното предучилищно образование. С промените се отменят и двете.

Отделно със 70 млн. лв. ще се строят и разширяват детски градини. За родителите, чиито деца не бъдат приети в безплатно детско заведение, са предвидени допълнителни компенсации от 13 млн. лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама