Китовете пазят планетата от въглероден диоксид

20:10, 20 фев 22 / Любопитно 25 2004 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Един кит поглъща толкова въглероден диоксид, колкото хиляда дървета. Морските бозайници допринасят за растежа на водораслите, които произвеждат половината от кислорода на планетата. Това се посочва в проучване на руския офис на Световния фонд за дивата природа (WWF), направено по повод отбелязания в събота Международния ден за защита на морските бозайници.

Китовете са жизненоважни за здравето на планетата. Един кит абсорбира толкова въглероден диоксид, колкото хиляда дървета. Те действат като депа на CO2 и когато умрат, оставят този газ на дъното. Китовете също оплождат океана, което води до цъфтежа на водораслите, които пък поглъщат 40% от световните емисии на въглероден диоксид и отделят повече от половината от кислорода в света“, се казва в проучването, цитирано от БГНЕС.

Освен това със своите вертикални и хоризонтални движения китовете смесват фитопланктона, допринасяйки за неговия растеж. Те допринасят и за поддържането на хранителните вериги в океана, което е необходима предпоставка за запазване на промишления риболов. „Един голям кит може да съхранява приблизително 33 тона еквивалент на въглероден диоксид в тялото си. Възстановяването на броя на китовете ще помогне за подобряване на хранителните вериги в океана и ще увеличи производителността на океана като цяло, включително усвояването на въглероден диоксид“, добави фондът.

В същото време WWF отбелязва, че най-голямата заплаха за китоподобните в света е улавянето или попадането им в риболовни мрежи. Съвременните изследвания показват, че всяка година над 300 000 китове и делфини умират в риболовни мрежи. Понастоящем популациите на почти всички големи китове са ограничени в резултат на китоловната индустрия през последните два века. На дългоживеещите, бавно размножаващи се китове са необходими няколко десетилетия, за да се възстановят от щетите на популациите. Някои групи все още наброяват само няколкостотин индивида и остават на ръба на изчезване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама