„Стига реформи на парче”: Полицаи и надзиратели на протест за по-високи заплати

15:40, 20 фев 22 25 2337 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Десетки хиляди полицаи и надзиратели излязоха на протестират пред сградата на Народното събрание с искане за достойно заплащане на техния труд.

Организатор на протеста е Синдикалната федерация на служителите в МВР, но демонстрацията получи подкрепа и от Синдиката на служителите в затворите, които настояват за увеличение на заплатите на работещите в сектор „Сигурност“, предаде БГНЕС.

МВР праща на фитнес полицаите с наднормено тегло

Мотивът за недоволството е недостатъчното финансиране, както и за начина, по който се обсъждат структурни промени в ресорното министерство. Униформените са недоволни заради това, че заплатите им не са актуализирани с години, а проблемите според тях се игнорират. По думите им в проектобюджета за тази година секторът отново не е сред приоритетните.

„Не в събота, а в сряда“: Кои са протестите, организирани от „човек от списъка на Петков“?

Служителите на реда уточняват, че исканията им нямат политически подтекст. Те са свързани с необходимостта от увеличение на основните месечни възнаграждения и допълнителните плащания в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.

Исканията ни са резонни, а не каприз и издевателство

Нашите искания са съвсем резонни, те не са каприз и издевателство“. Това обяви зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов в ефира на БНР.

По думите му служителите на Министерството на вътрешните работи изоставят от заплатите в сектора с 15% още от октомври-ноември 2020 година. „Това е общоизвестно и би трябвало да бъде известно на тези, които правят бюджета. Освен, че не се наваксва тази разлика, се добавя разликата от галопиращата в момента инфлация“, обясни той.

Кузманов посочи, че на срещата с премиера през седмицата не са получили никакви уверения, че ще размишлява по предложението ни за увеличение на заплатите с 20%, което е и причината за протеста. 

„Социален диалог по темата Бюджет 2022 нямаше. Последната инстанция, която трябва да вземе окончателно решение и пред която ние днес излизаме, е Народното събрание. Ако някой иска да каже, че има промяна и ако промяната е в това, че нещата в България се решават от Народното събрание, то ние все още имаме шанс“, добави Кузманов.

По-високи заплати само срещу реформи

Увеличавания на заплатите може да има в която и да е държавна институция, но конкретно в полицията и пожарната - само след реформи, заяви пред Нова телевизия финансовият министър Асен Василев по повод  протеста на полицаите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Татяна 16:04, 20 фев 22

ИДИЙОТИ СПРЕТЕ СЕ ОСТАВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАСИ СТЪПИ НА КРАКАТА ИМА ВРЕМЕ ЗА ВСИЧКО

2 Анонимен 16:30, 20 фев 22

Шяйката ври плаща,все искат нещо.Честните не купени и не платени българи сме със гн Кирил Петков и гн Асен Василев.Винаги ще печелим изборите,вече сме свободни.Само гешев остана.Нямат шанс.

3 Анонимен 10:40, 21 фев 22

Защо да да идиоти ?Вие влезли ли сте веднъж в затвора или работели ли сте с престъпници? Вие знаете ли какво се случва с психиката на младо момче започнало да работи само с боклуци ?А заплатите са им колкото на безделници ,клатещи си краката пи офисите .Но отстрани е лесно да им слагате имена .Аз не съм полицай и не съм в системата ,но по работа съм имал неприятната чест да вляза в Бургаския и Софийския затвор за по-малко от половин час .Е казвам ви ,не е за всеки това .Да не говорим за условия и за дървениците …

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама