„Не в събота, а в сряда“: Кои са протестите, организирани от „човек от списъка на Петков“?

18:20, 16 фев 22 / Политика 25 2705 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полицаи, пожарникари, служители в затворите, музеи, метеоролози, БАН – всички те са разочаровани от действията на нови кабинет и излизат на протест. Едни са недоволни от заложените в новия бюджет средства, други се противопоставят на планираните реорганизации и реформи в работата им. При толкова много недоволни, лесно е да се объркаш… и явно това се случи днес шефката на кабинета „Петков“ Лена Бориславова.

МВР праща на фитнес полицаите с наднормено тегло

След редовното правителствено заседание Бориславова гръмко обяви, че човек от „списъка на Петков“ организира протести. Припомняме става въпрос за онзи списък с (19 + 1 наум) имена на политици и бизнесмени, които премиерът даде на главния прокурор заради съмнения за корупция. В „списъка Петков“ фигурират имената на Делян Пеевски, Христофорос Аманатидис-Таки, Младен Михалев-Маджо, Петьо Петров-Пепи Еврото, Румен Гайтански-Вълка, Иван Горанов и самият Иван Гешев (неофициално).

И Владислав Горанов в списъка с 19-те

От думите на Бориславова се разбра, че „поне едно лице“ от въпросния списък е свързано с готвените през уикенда протести на полицаи и пожарникари. Тя обясни, че вътрешният министър Бойко Рашков е информирал, че криминално проявени лица са стимулирани да участват в протеста срещу заплащане  и допълни, че част от въпросните лица са купувачи на гласове в различни региони от страната.  Тя анонсира още, че премиерът ще разговаря с представители на протестиращите полицаи и пожарникари във връзка с исканията им.

Пожарникари и полицаи нямат информация за криминални лица в протеста им, стана ясно от думите на синдикатите, които организират демонстрациите. Нещо повече – те настояха МВР да даде информация, ако разполага с подобни данни.

Не било събота, а сряда

В крайна сметка се оказа, че данните на МВР не са за насрочения протест в събота, а за друг – в сряда. Грешката отбеляза самият вътрешен министър Бойко Рашков.

„За сряда става въпрос, не за събота. Ние нямаме никакви опасения, че протестът, който са планирали колегите от синдиката на МВР ще има действия, които ще застрашат обществения ред. Това е изключено. Просто е станала грешка. Имаме предвид или е имало предвид протестите, които се подготвят в сряда. Грешки и лапсуси стават, знаете много добре“, така той коригира изнесената от Бориславова информация.

Вътрешният министър не уточни, но за следващата сряда (23 февруари) е насрочен протестът на партия „Възраждане“ срещу зеления сертификат.

„Елате с камиони и техника“: „Възраждане“ организира протест

Междувременно премиер, вътрешен министър и представители на синдиката на служителите в МВР „си подадоха ръка“ на среща днес и обещаха да работят заедно за реформи в системата.  Кирил Петков обаче не успя да потуши полицейското недоволство и демонтрация през уикенда ще им. Следващата среща между властта и синдикатите ще е следващата седмица.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама