Здраве за злато: Какво се крие зад успеха на руските фигуристки?

14:39, 18 фев 22 / Спорт 25 3176 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

*Статията е препубликувана от БНТ. Заглавието е на Topnovini.bg. 

В сянката на всичко случило се във фигурното пързаляне, не само скандалите, но и постиженията, стои една жена - Етери Тутберидзе. Тя е в основата на големите успехи, но и на провалите на руските фигуристки на Олимпийските игри в Пекин. Тя кара състезателките си да летят над леда, но умее и с лекота да срине постигнатото. Поне онова, което не се вижда, а е свързано с морала.

Здраве за злато

Женското фигурно пързаляне през последните осем години е доминирано от руски фигуристки в съвсем крехка възраст – 14 - 17 години. Всички те тренират с един специалист, Етери Тутберидзе, на легендарна пързалка в Москва, наречена „Самбо 70“.

След стремителния възход на Юлия Липницкая, малкото момиченце в червено на Олимпийските игри през 2014 година, и съперничеството на Алина Загитова и Евгения Медведева на Игрите през 2018 година, дойде новото поколение във фигурното пързаляне. Това са „момичета на Етери“. Те могат да скочат множество четворни скокове. Могат да спечелят всичко. Изглеждат различно. Разказват истории на леда, а всяка програма е шедьовър. Но всички се питат как постига всичко това Етери Георгиевна Тутберидзе? Методите ѝ не са тайна. Но не се одобряват от много от специалистите. Момичетата на Етери разказват открито, че не могат дори да пият вода по време на състезания. Обвиняват я, че в школата правят всичко възможно, за да забавят пубертета им, като ядат „хранителни вещества на прах“ или приемат препарати, които действат точно в тази посока. Те са подложени на ежедневно публично теглене (на кантар) и „словесно насилие“. Състезават се с контузии, носят наколенки и се сриват от болка след изиграването на програмите си. Ако се оплакват – просто идва следващата…

Всяка година на сцената Етери Тутберидзе вади ново момиче, по-младо от останалите. Пенсионирането се случва на 17 - 18 години. А дори и на 14. В Сочи 2014 година Юлия Липницкая беше на 15 години, както и Алина Загитова в Пьонгчанг през 2018 година. На толкова е и Камила Валиева в момента. 

Защо това не е нормално? Само един пример – Катарина Вит (Германия) се пенсионира на 29 години. Каролина Костнер (Италия), която спечели бронз в Сочи, се състезава на олимпийски игри на 31 години.

През 2020 година Етери Тутберидзе беше избрана за „Най-добър треньор на Международния кънки съюз. Момичетата ѝ бяха определени за „отбор от чистокръвни коне“, а Джони Уиър нарече школата ѝ „най-емблематичното училище в света“. На фона на всичко това, феновете забравят, че Юлия Липницкая се отказа от фигурното пързаляне едва на 17 години, а в последствие призна, че се бори с анорексия. Много фенове упрекват Етери Тутберидзе, че разменя здравето на своите момичета за златни медали. Школата ѝ е разтърсвана от множество скандали. Момичетата напускат огорчени, разказват истории, които трудно се преглъщат. Но винаги идва следващата шампионка.

Валиева се пречупи, остана без медал

Какво се крие зад леденото лице на Етери Тутберидзе?

Самата Тутберидзе се сблъсква с много трудности и изпитания в живота и рядко дава интервюта.

Родена през 1974 г. в Москва в голямо грузинско семейство, тя има три сестри и брат. Бащата на Тутберидзе е работил в леярната на автомобилния завод в Лихачов, а майка ѝ е е инженер. Освен във фигурно пързаляне, Етери има и музикални умения - завършва музикално училище с пиано. Започва кариерата си на фигуристка едва на четири години и половина. Попада случайно в спорта. „С майка ми заведохме брат ми на футбол на стадиона. Там за първи път видях млади фигуристки. Струваше ми се, че това изобщо не са деца, а приказни принцеси, снежинки“, споделя в едно от интервютата си тя. С течение на времето започват да я спохождат контузиите. Състезава се първончално в индивидуалното, а след това при танцовите двойки.

На 18 години Етери заминава за САЩ, за да работи за леденото шоу Ice Capades. Имало е и други причини за това решение. В трудните години на перестройката семейство Тутберидзе, както и мнозина по това време, имат сериозни финансови затруднения. Етери Георгиевна не е можела да си позволи да отиде при родителите си и да иска пари за тренировки. По някаква причина не цялата трупа е допусната в САЩ, а само представителите от Москва. На границата се оказа, че някои фигуристи от други градове имат невалидни паспорти. Не може да продължи работа. Трябва да чакат документите на останалите още месец. Тогава Тутберидзе изпитва истински глад. Няма пари за храна. „За да не умрем от глад ходихме в баптистки църкви, за да се нахраним“, разказва още тя.

Когато след месец се събра цялата трупа, се оказа, че договорът е прекратен, защото не отговарят на редица условия. Известно време трупата се мести от един приют в друг.

Освен всички проблеми, Етери трябва да се справи и с истинска трагедия. Терористичен акт. На 19 април 1995 година в Оклахома Сити се взривява кола бомба. 168 души загиват, над 680 са ранени. Мощната експлозия унищожава и поврежда 324 сгради, унищожава 86 превозни средства и счупи прозорците на къщите в радиус от 4,5 км. „Стъкла, счупени чинии, кръв, осакатени тела. В началото дори не разбрахме какво се е случило. Преди това имаше къща, после я нямаше, само прах, а на кръстовището вместо коли имаше купчина развалини. Помня гробна тишина. И нечовешки писъци... Някакъв пожарникар дотича, хвана ме за ръката, повлече ме. Половин ден, като че ли се лутах след него, докато той проверяваше разрушените помещения“, спомня си Тутберидзе.

След инцидента Етери, както и останалите руснаци от трупата, са приютени от американците. На Етери помага един от пожарникарите. Той дори се свърза с компанията Ice Capades, за която Тутберидзе, заедно с партньора си Коля, записват видео. В резултат на това им е предложен договор в местно шоу. Всяка жертва в атаката получава по 1200 долара. За тази сума Етери и партньорът ѝ си взимат разбита кола. Но един ден Коля ѝ съобщава, че се отказва и ще започне нова работа. В резултат на това заминават за Сан Франциско и започват треньорска дейност.

Връща се в Русия когато е на 25 години, заедно с дъщеря си, но без съпруг. През 2000 година започва работа в Москва. През 2008 вече е главен треньор с школата, която по-късно получава днешното си име „Самбо 70“.

За личния ѝ живот се знае много малко. В руските медии се говори само, че има дъщеря Даяна Дейвис. Днес 18-годишното момиче се занимава с фигурно пързаляне при танцовите двойки. Заедно с партньора си Хлеб Смолкин също участваха на Игрите в Пекин, но завършиха на 14-а позиция.

Животът изглежда е калил Етери Тутбердизе. Нейното вечно ледено лице се пропуква много рядко. Емоции няма. Не успява да помогне в това отношение и на Камила Валиева. В дните, след като стана ясна положителната проба на 15-годишното момиче, я обвиниха, че я е изоставила. Сребърната медалистка от Пекин 2022 Александра Трусова също обвини Етери в треньорски игри, смятайки второто си място за предрешено в полза на своята съотборничка Анна Шчербакова.

Изглежда успехът при Етери Георгиевна Тутберидзе има висока цена. Провалът също.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама