Малко над един милион българи имат татуировки

10:10, 17 фев 22 25 1460 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Малко над един милион българи имат татуировки. Това показват резултатите от проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо татуировките.

19% от българите посочват, че имат татуировка. В по-голям дял мъжете за сметка на жените заявяват, че имат татуировка. Спрямо възрастта, почти половината от  хората между 18-29 г. посочват, че са си направили татуировка. С увеличаването на възрастта драстично намалява делът на хората, които посочват, че имат татуировка. Над 90% са дяловете на хората на възраст над 50 години, които казват, че нямат татуировка.

Половината от хората, които декларират, че имат татуировка, имат само една, а 29% - две. 12%  от татуираните, които имат повече от три татуировки.

Сред основните причини, които хората с татуировки изтъкват за решението си да си направят татуировка, са за „красота/ стил“ (44 процентни пункта), „израз на любов към определен човек“ (38 процентни пункта), както и „изразява това, което съм“ – 28 процентни пункта. Сред останалите изтъкнати причини са „като символ на нова страница в живота ми“, изразяване на принадлежност към футболен отбор, почит към национален герой, както и израз на идеологически възгледи. При жените, които имат татуировки, водещата причина е свързана с красота/ стил. А мъжете са тези, които си правят татуировки като принадлежност към даден отбор или почит към национален герой. Сходни дялове се отчитат и при мъжете, и при жените спрямо причината „израз на любов към определен човек“.

Данните показват, че едва 3% от хората, които имат татуировки, са се притеснявали, че това би попречило да ги наемат на работа.

22% от българите посочват, че биха променили мнението си спрямо непознат човек, когато видят, че има татуировки. 71% не споделят това мнение. В голямата си част възрастните хора биха променили мнението си към даден човек, ако видят, че той има татуировки.

23% посочват, че ако са работодатели, видими татуировки биха повлияли на решението им да наемат татуиран човек на работа. Тук отново възрастта се оказва от ключово значение. С увеличаване на възрастта, се увеличава делът на хората, които дават този отговор.

В проучването са тествани две твърдения свързани с хората, които имат татуировки. Според 21% от българите хората с татуировки са по-склонни към криминални прояви, а 65% не споделят това мнение. Най-възрастните в най-голям дял са съгласни с това твърдение.

Почти сходен дял – 23% са съгласни с твърдението, че „хората с татуировки са по-склонни към злоупотреба с алкохол и наркотици“. 63% не споделят това мнение.

Малко над половината от българите посочват, че биха имали интимна връзка с човек, който има татуировки, а малко под една трета посочват, че не биха. Жените за сметка от мъжете (34% към 23%) в по-голям дял споделят, че не биха имали интимна връзка с човек с татуировки.

По отношение на поддържане на приятелски отношения с човек, който има татуировки, нещата изглеждат по-различно. 71% посочват, че биха имали такива приятелски отношения, а само 16% не биха.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо татуировките. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама