Престрелки в Донбас: Атакувана е детска градина

19:20, 17 фев 22 25 2352 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Напрежението в Украйна ескалира. Малко преди 9 часа сутринта детска градина „Приказка“ в село в Донбас е уцелена с два артилерийски снаряда в стената на общото помещение и в двора. По това време вътре е имало около 20 деца и 18 души персонал. Трима от възрастните са ранени

Украинските власти твърдят, че атаката е дело на сепаратисти от Луганск и ДонецкМестните казват, че осем години живеят по този начин - на ръба на войната и под обстрел. „Бях да изхвърлям боклука зад ъгъла и чух свистене. Много се уплаших, беше ми като на сън, от страх хвърлих всичко. Беше страшно, децата плачеха, страшна гледка“, разказа пред bTV възпитателката Наталия.

Директорката казва, че всички са се уплашили, а трима от персонала, които са били най-близо, са откарани в болница. „Чухме свистящ звук и силен взрив. Децата закусваха, всички се изплашиха, но бързо ги евакуираме на безопасно място“, заяви директорката на градината Наталия Иванова. 

След стрелбата всички деца веднага са били евакуирани. „Около 9 часа противникът уцели наши позиции в станция Луганск. С два 122-милиметрови снаряда беше уцелена детската градина в града“, обясни Богдан от Въоръжените сили на Украйна.

От полицията казват, че следствените действия продължават. 

Русия изгони заместник-посланика на САЩ

Русия експулсира заместник-ръководителя на мисията на САЩ Барт Горман, съобщи посолството на Вашингтон в страната.

Джейсън Ребхолц, говорител на посолството, описа Горман като „ключов член на висшето ръководство“ и „вторият най-висш служител“ на мисията след посланик Джон Съливан. Той добави, че Горман е в Русия от по-малко от три години и че валидната му виза не е изтекла. Ребхолц отбеляза, че САЩ ще отговорят на хода на Москва.

Този ход идва точно след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че „виждаме Русия да добави нови сили към над 150-те хиляди войници, които вече са разположени по украинската граница“, въпреки че през последните дни Москва твърди, че ще изтегли част от военните, присъстващи там, пише БНР.

Вашингтон не вярва на Москва

Русия е увеличила присъствието си на границата с Украйна с най-малко 7000 войници. Някои от тях са пристигнали в сряда, на фона на съобщенията за изтегляне и дислоциране на войските. Това обяви високопоставен служител на Белия дом, наричайки съобщението на Москва за изтегляне фалшиво“, предаде АФП.

Представителят увери, че Русия може „по всяко време“ да започне операция, която да послужи като претекст за нахлуване в Украйна, и заяви: „Русия казва, че иска да намери дипломатическо решение, но действията ѝ показват обратното“, предаде БГНЕС.

 „Войните в Европа рядко започват в сряда“

В Лондон също не виждат сериозни доказателства за руско изтегляне. Ръководителят на британското военно разузнаване Джим Хокенхъл също предупреди, че Руския продължава да струпва сили по границата с Украйна. Той обясни, че има данни за придвижване на допълнителни бронирани машини, хеликоптери и дори полева болница в района. Британският премиер Борис Джонсън също каза, че няма доказателства за руско изтегляне. Джонсън разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама