Валиева обясни положителния си допинг тест

13:13, 15 фев 22 / Спорт 25 2441 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

15-годишната руска фигуристка Камила Валиева коментира за първи път допинг скандала, в който е замесена. Тя обяснила положителния си тест с объркване на лекарството за сърце на нейния дядо, заявиха от ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК), пише Gong.bg.

Валиева представи аргументите си на изслушването пред Спортния арбитражен съд, след което бе решено фигуристката да продължи участието си на Игрите в Пекин. Ръководителят на Дисциплинарната комисия на МОК Денис Осуалд обясни, че фигуристката е представила някои детайли, които поставят под съмнение вината ѝ.

Камила Валиева продължава участието си в Пекин

Медикаментът, открит в организма ѝ - триметазидинът, се използва за предотвратяване на пристъпи на стенокардия, но е в забранения списък, тъй като е класифициран като сърдечен метаболитен модулатор и е доказано, че подобрява физическата издръжливост.

Световната антидопингова агенция WADA и МОК засега не дават повече подробности по случая.

По-рано от Международния олимпийски комитет обявиха на пресконференция, че Б“ пробата на Валиева все още не е анализирана, въпреки първоначалния положителен резултат. Фигуристката и нейното обкръжение ще бъдат разследвани от руската антидопингова агенция след Олимпиадата.

Талисмани вместо медали: Назрява скандал на Олимпиадата в Пекин

Валиева призна, че емоционално е много изтощена от събитията в последните дни. „Изминалите дни бяха много трудни за мен. Сякаш не останаха никакви емоции в мен. Все пак съм щастлива, но в същото време емоционално съм тотално изтощена“, каза тя.

„Сълзите ми са както от щастие, така и от мъка. Ще се опитам да се представя достойно и да направя всичко възможно отново да победя. Прекарах седем часа в съда, като имах само една почивка от 20 минути. Беше много трудно, но явно просто трябваше да премина през това нещо, което в никакъв случай не е свършило...В първия момент мислех, че ще остана сама в това, но не съм“, разказа тя, цитирана от bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама