Камила Валиева продължава участието си в Пекин

08:37, 14 фев 22 / Спорт 25 1785 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева ще продължи участието си на олимпийските игри в Пекин. Това реши Спортният арбитражен съд (КАС), който заседаваше по случая с 15-годишната фигуристка.

Валиева попадна в центъра на допинг скандал на игрите в Пекин, след като стана ясно, че е дала положителна проба за веществото триметазидин, което е забранено. Положителната проба е в края на 2021 г., но за нея стана ясно едва на 8 февруари, ден след отборното състезание във фигурното пързаляне.

Детето-чудо Камила Валиева с положителна допинг проба

КАС потвърди решението на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) за отмяна на санкцията на състезателката. Мотивите на арбитражния съд са, че по действащите правила Световния антидопингов кодекс Валиева все още е „защитено лице“. Те важат само за спортисти, навършили 16-годишна възраст.

„Сериозно внимание трябва да се обърне на късното обявяване на резултатите за положителна допинг проба. Съдът обаче отчита, че това не е по вина на спортиста“, се казва още в решението на съда.

До заседанието се стигна, след като Международният олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (WADA) и Международният съюз по кънки (ISU) обжалваха решението на руската агенция, припомня „Дневник“.

Валиева ще продължи участието си на игрите, като на 15 февруари е кратката програма при дамите.

Талисмани вместо медали: Назрява скандал на Олимпиадата в Пекин

Още обаче не е ясно дали руският състав ще получи златните си медали от отборната надпревара. Според говорителят на МОК Марк Адамс това може да се реши дори след края на Пекин 2022. Преди ден стана ясно, че WADA ще разследва треньорите на Валиева и лекаря на руския отбор. Очаква се да им бъде наложена санкция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама